Dos mesos de brots de Covid-19 amb més de 300 en tot el territori

S'ha passat de registrar una mitjana de huit brots al dia a final de juliol, als vint diaris d'aquesta setmana.

Una sanitària fa una prova diagnòstica a una pacient
Una sanitària fa una prova diagnòstica a una pacient / Europa Press

La Comunitat Valenciana compleix aquest dilluns dos mesos des que es va detectar el primer rebrot de coronavirus després de la finalització de l'estat d'alarma. Va ser en una empresa càrnia de Rafelbunyol el passat 24 de juny. En aquest temps s'ha passat d'una mitjana de huit brots diaris a vint, i en la majoria de casos són d'origen social. Ja s'han superat els 300 focus repartits per tot el territori valencià, tot i que la província de València, en especial la ciutat i l'àrea metropolitana, en concentren el gruix més important. Només des de començament d'agost s'han registrat 270 brots de Covid-19, amb un total de 1.274 contagiats, davant dels 61 brots i 681 casos comptabilitzats des del primer rebrot i fins al 31 de juliol.

Aquestes dades suposen que de l'1 al 22 d'agost s'han multiplicat per 4,4 els rebrots respecte als registrats entre el 24 de juny i el 31 de juliol, i que s'han incrementat en un 87,1% els casos positius en els brots. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat que la situació és millor que la d'altres comunitats autònomes, però que “és pitjor del que estàvem i pitjor del que volem estar”.

Tenint en compte el tipus dels brots registrats a l'agost, 196 són d'origen social; 30 s'han produït en l'àmbit laboral; 23 provenen de l'oci; 10 s'han donat en les vacances; 4 són d'origen mixt (social i laboral); 3, d'origen extracomunitari; 2, d'origen comunitari; i 2 més, en centres de salut. D'aquesta manera, el 72,6% dels rebrots tenen un origen social.

La província de València concentra el 70% dels rebrots

Per províncies, durant les tres primeres setmanes d'agost a la de València hi ha hagut 189 rebrots, que suposen el 70% de total; a la d'Alacant s'han registrat 64 focus nous, un 23,7%, i la de Castelló ha comptabilitzat 17 rebrots, el 6,3% del total.

Dels 542 municipis, s'han registrat rebrots a l'agost en 81 d'aquests, és a dir, en el 14,9% de localitats. Entre els municipis amb més brots a l'agost destaca la ciutat de València, ja que, dels 270 focus registrats, 100 corresponen a la capital, la qual cosa suposa el 37%. La segueixen Elx, amb 11 rebrots; Burjassot, amb 9; Oriola, amb 7; Dénia, amb 6; a més de Castelló i Sagunt, amb cinc brots en cadascuna de les ciutats.

Gandia i Peníscola, els municipis amb més infectats per un rebrot

Fins que aquest dilluns la Conselleria de Sanitat Universal actualitze les xifres, els últims brots detectats n'han sigut 11. El més nombrós està a Benigànim, amb 24 contagis, seguit dels 7 positius de Xirivella. El departament sanitari més castigat és el de Xàtiva-Ontinyent que arriba ja a les xifres d'abril, amb la diferència que ara la majoria de contagiats són asimptomàtics o amb símptomes lleus.

No obstant això, el rècord de casos infectats en un rebrot des que va acabar l'estat d'alarma el continua tenint Gandia, que es va iniciar el 15 de juliol i va arribar a tindre més de 160 infectats, seguit del brot de Peníscola, amb prop de 70 infectats.

També et pot interessar

stats