Els menors contagien menys la Covid-19, segons un estudi en escoles d'estiu de Barcelona

Els resultats preliminars confirmen la validesa preventiva dels grups bambolla i de rentar-se les mans.

Un grup de sanitaris pren una mostra a un dels menors supervisats durant l'estudi
Un grup de sanitaris pren una mostra a un dels menors supervisats durant l'estudi / Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona

La taxa de contagi del coronavirus a les escoletes d'estiu de Barcelona ha sigut inferior a la de l'àrea geogràfica dels centres. El seguiment a 1.900 xiquets i monitors de 22 centres de la ciutat ha revelat que la taxa de reproducció del virus (R) ha sigut del 0,3 en aquests recintes, mentre que a les poblacions circumdants ha sigut entre l'1,7 i el 2, és a dir, fins a sis vegades superior. Dit d'una altra manera: els autors de l'estudi han afirmat que dels resultats es pot deduir que el factor R és "sis vegades inferior" en els campaments d'estiu que a població general.

La investigació Kids Corona, que ha comandat l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s'ha desenvolupat durant cinc setmanes. En aquest temps s'han certificat 39 casos de coronavirus a les escoletes, 30 d'ells en menors. Segons el rastreig dels seus contactes, s'haurien relacionat amb 253 persones, de les quals només 12 s'han contagiat, el 4,7%. La major part dels casos pediàtrics detectats (22) no van transmetre cap infecció en els campaments; cinc ho van fer a un contacte, dos a dos contactes i un a tres contactes.

No obstant això, els autors de l'estudi han indicat que els resultats no són "directament extrapolables" als entorns escolars perquè les activitats d'aquests campaments es van fer a l'aire lliure i en grups de menys de deu xiquets.

"Els xiquets tenen la capacitat d'infectar-se, ara hem vist que tenen la capacitat de transmetre, però si fem les coses amb una sèrie d'estratègies probablement la transcendència de l'obertura de les escoles pot ser poca i les podrem obrir de manera segura i amb unes taxes d'infecció i de transmissió el més baixes possible", ha afirmat la doctora Iolanda Jordan, una de les autores.

Rentar-se les mans, una mesura efectiva.

La investigació, que és la major d'aquest tipus que s'ha fet a Espanya, també ha permés evidenciar que els xiquets de menys de 12 anys tenen la mateixa capacitat de transmetre la malaltia que els que tenen edats compreses entre els 13 i els 17 anys.

Així mateix, ha constatat l'efectivitat de dues de les mesures de prevenció que volen implementar a les escoles de cara a l'inici del curs escolar: els grups bambolla i la rentada de mans. En aquells campaments en els quals la rentada era de més de cinc vegades al dia la taxa de transmissió era més baixa que la d'aquells que ho feien amb menor freqüència.

També et pot interessar

stats