Els membres de la UE tindran un passaport de vacunació "per a l'estiu"

La posada en marxa d’aquest sistema possibilitaria els viatges dins de la Unió Europea.

Els membres de la UE tindran un passaport de vacunació "per a l'estiu"
Els membres de la UE tindran un passaport de vacunació "per a l'estiu"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat aquest dijous que els socis europeus posaran en marxa un passaport de vacunació del coronavirus "per a l'estiu" que podria fer "possibles" els viatges dins de la Unió Europea (UE).

En la roda de premsa que ha oferit en finalitzar la cimera virtual de líders de la UE, la cancellera ha explicat que tots els socis estan d'acord en el desplegament d'un sistema que permeta compatibilitzar els diferents passaports de vacunació que estan elaborant els 27 Estats Membres.

La Comissió Europea (CE) té ara tres mesos per a definir les condicions tècniques d'aquest sistema i els líders confien que estiga operatiu "en els pròxims mesos" i "per a l'estiu", segons Merkel.

La iniciativa podria servir per a tornar a posar en marxa els desplaçaments internacionals dins del marc comunitari i possiblement també cap a "tercers països", tal com ha apuntat la cancellera, que no ha parlat en cap moment de turisme.

En l'actualitat es recorre principalment als test PCR, les quarantenes d'almenys cinc dies i els registres digitals per a possibilitar el seguiment en la majoria de països comunitaris.

Sobre el passaport de vacunació també s’ha pronunciat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, qui ha assenyalat que els països hauran de treballar ràpidament per a posar a punt els seus sistemes sanitaris i fronterers si es vol disposar d'un certificat que funcione en tota la Unió Europea per a l'estiu.

"Els estats membres hauran d'avançar ràpidament amb la implementació si volem tindre aquest certificat per a estiu. Més enllà d'acordar els principis i la tecnologia, s'ha d'assegurar un desenvolupament ràpid en els sistemes sanitaris i fronterers", ha dit Von der Leyen.

També et pot interessar

stats