Melbourne, la ciutat de cinc milions d'habitants que torna al confinament per un rebrot

Les autoritats d'Austràlia calculen que la nova quarantena costarà al país vora 3.700 milions d'euros.

Parc infantil precintat a Melbourne
Parc infantil precintat a Melbourne / Sandra Sanders (Reuters)

Melbourne, la segona ciutat més poblada d'Austràlia amb prop de cinc milions d'habitants, torna a estar confinada des d'aquesta mitjanit després que s'haja produït un rebrot de la Covid-19 que supera ja el miler de casos. L'Oficina del Tresor estatal calcula que la nova quarantena, prevista per a unes sis setmanes i que afecta també tota l'àrea metropolitana de la urbs, costarà al país uns 3.700 milions d'euros.

Les autoritats locals anunciaren dimarts la mesura, recomanada per Sanitat, amb la finalitat de controlar l'expansió dels nous positius detectats, molts dels quals s'han produït per contagis locals i n’hi ha diversos en focus desconeguts. El rebrot, que va començar a agreujar-se fa dues setmanes, s'atribueix a l'incompliment de les mesures de restricció establides per als viatgers procedents de l’estranger.

El país oceànic, amb poc més de 8.500 casos confirmats des de l'inici de la pandèmia i 106 víctimes mortals, havia aconseguit contindre l'avanç del virus fins a l'actual rebrot. Des del març passat havia posat en marxa mesures de distància física. Ara ja es trobava en l'última fase de desescalada cap a la nova normalitat, encara que les fronteres australianes segueixen tancades excepte per a vols especials i de repatriació.

Reconfinament més dur

Les polítiques de distanciament d'Austràlia no foren tan dures com en altres països afectats per la pandèmia, però ara el reconfinament de Melbourne serà més dur que el decretat entre març i maig. Els habitants no podran viatjar a segones residències, encara que podran eixir de casa per a anar a treballar, fer compres, estudiar o anar al metge.

Restaurants i cafeteries només podran vendre menjar per a emportar i les escoles ampliaran les vacances, mentre que les perruqueries seran les úniques que podran mantindre les portes obertes, d'acord amb les mesures anunciades. "Si no prenem aquestes mesures, no seran un parell de centenars de casos per dia, seran molts més que això i es descontrolaran", ha explicat el cap de l'executiu de l'estat de Victòria, Daniel Andrews.

Per a evitar una possible expansió en altres regions, aquesta nit ha entrat en vigor el tancament de la frontera entre l'estat de Victòria, la capital del qual és Melbourne, i el de Nova Gal·les del Sud. Són els dos principals territoris del país, amb una població conjunta que supera el 50% del total d'Austràlia. Aquesta frontera, amb més de 4.600 quilòmetres, va continuar oberta durant els mesos més durs de la pandèmia i el tancament ara, per primera vegada des de fa més d'un segle, estarà controlat per 650 agents de la policia i entre 350 i 500 soldats, segons ha confirmat un portaveu del Ministeri de Defensa.

També et pot interessar