Més de la meitat d'Espanya inicia l'última fase de la desescalada i un 48% es queda en la 2

La Comunitat Valenciana continua per segona setmana en la fase 2 i demanarà avançar a la 3 aquest dilluns.

Més de la meitat del país es troba ja en la fase 3 i el 48% està en la fase 2
Més de la meitat del país es troba ja en la fase 3 i el 48% està en la fase 2 / À Punt NTC

Aquest dilluns Espanya deixa arrere la fase 1 de la desescalada. Més de la meitat del país, uns 25 milions de persones, entren en l'última etapa, la fase 3, i el 48% restant es queda en la 2. En aquest segon grup està la Comunitat Valenciana, que inicia la segona setmana en fase 2 després d'haver optat per allargar set dies més la permanència en aquesta etapa per prudència.

Totes les comunitats autònomes que havien sol·licitat el canvi a la fase 3, dotze en total, avancen a l'última fase de la desescalada. Això suposa que els governs autonòmics assumeixen el control del procés i que es permet la mobilitat interprovincial dins de la comunitat autònoma, encara que s'ha de sol·licitar al Ministeri de Sanitat. De fet, tots els territoris en aquesta etapa poden gaudir de mobilitat entre províncies, a excepció d'Extremadura, que no ho ha demanat.

A més, a partir d'aquest dilluns s'elimina la restricció de l'ocupació del transport públic, de manera que es podrà disposar de tots els seients en els transports públics terrestres (autobús, metro i tren) en tots els territoris del país, amb independència de la fase en què es troben.

La Generalitat demanarà avançar a la fase 3

Per la seua banda, la Comunitat Valenciana continua en la fase 2, ja que no va sol·licitar al Ministeri de Sanitat avançar a la següent etapa. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va considerar prudent continuar en la fase 2 per a poder tindre "més potència" a l'hora de reactivar l'activitat econòmica d'ací a una setmana.

No obstant això, la Generalitat va demanar la mobilitat interprovincial dins de la Comunitat Valenciana abans de passar a la fase 3, l'última de la desescalada, cosa que el govern espanyol va rebutjar, ja que segons va remarcar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la fase 2 no es permet la mobilitat entre províncies. El Racó d'Ademús, excepcionalment, sí que es pot desplaçar a Terol, com ja podien fer des del passat 27 de maig per a efectuar compres i altres serveis, però la comarca queda envoltada a partir d'aquest dilluns per territoris en fase 3.

Finalment, aquest dilluns la Generalitat demanarà avançar a la fase 3 a partir del 15 de juny, en un moment en què es registren unes dades que no es donaven des de l'inici de la crisi. En sis dels últims set dies no s'ha registrat cap víctima mortal a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, Puig ha defensat que en el moment en què la Comunitat Valenciana entre en la fase 3 i el Consell assumisca la gestió de la desescalada, desapareguen les limitacions per províncies, així com les visites a comunitats veïnes com ara Múrcia, Castella-la Manxa o Catalunya sempre que estiguen en la mateixa etapa de desescalada.

També et pot interessar

stats