Marlaska defén que la gestió de la crisi ha sigut efectiva i transparent

El ministre de l’Interior ha explicat en el Congrés l’actuació de del seu departament durant el primer mes de l’estat d’alarma.

El ministre Fernando Grande-Marlaska, durant la compareixença d'aquest dijous en la comissió d'Interior.
El ministre Fernando Grande-Marlaska, durant la compareixença d'aquest dijous en la comissió d'Interior.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defés que la gestió de la crisi sanitària que ha fet el seu departament ha sigut “efectiva i transparent”. Així, en la seua compareixença al Congrés en la comissió d’Interior, ha destacat que les mesures que ha posat en marxa per a reduir la mobilitat, limitar el moviment, protegir el ciberespai i la protecció ciutadana han sigut satisfactòries perquè s’ha aconseguit rebaixar al 2% la taxa de contagis.

El Ministre d’Interior ha defés el monitoratge de xarxes socials després de la polèmica sorgida per una al·lusió del cap de l’estat major de la Guàrdia Civil que va dir que s’actuava contra les informacions que causen desafecció per la gestió de la crisi del govern. Així, ha justificat que es vigilen els rumors que llancen “desaprensius” que posen en risc la salut pública: “Pretenen justificar-los com a exercici de la llibertat d’expressió i són actes deplorables que posen en risc la salut de tots”. “Les notícies falses i la desinformació són els grans aliats d’aquesta malaltia”, ha afegit. En aquest mes d’estat d’alarma, Interior ha detectat 274 esdeveniments entre ciberestafes, desinformació sobre serveis essencials, falses vacunes i manipulació de documents oficials i ha bloquejat 45.773 dominis creats per a infectar ordinadors i estafar aprofitant la vulnerabilitat de les persones.

D’aquesta manera Marlaska ha respost als atacs i també ha avaluat els resultats en la comissió d’Interior en el Congrés per a donar compte del primer mes de gestió de crisi des que es va declarar l’estat d’alarma. Segons ha explicat el ministre, s’han posat en marxa mesures normatives, sanitàries, socials, administratives i de seguretat dels 170.000 treballadors públics d’Espanya.

680.000 denúncies i 6.000 detencions en un mes

Marlaska ha informat també que s’han realitzat fins a 15.000 controls diaris per a reduir la mobilitat no essencial i que durant aquest mes d’estat d’alarma s’han posat més 680.000 propostes de sanció i s’han fet més de 6.000 detencions.

Més de 4.000 detencions per violència de gènere

Marlaska ha recordat també que també continua la lluita contra terrorisme, el narcotràfic i la el tràfic de persones. Tampoc s’ha baixat la guàrdia en la lluita contra la violència de gènere i s’han dut a terme 153.000 actuacions i 4.141 detencions.

D'altra banda, el ministre ha negat la falta de material de protecció dels agents de les forces i cossos de seguretat de l'estat i ha assenyalat que i “han estat protegits des del principi”, ja que des del 24 de gener se'ls han proporcionat tots els EPI necessaris.

També et pot interessar

stats