Margarita del Val: "La segona onada del virus depén estrictament de la societat"

La viròloga del CSIC creu que a la Comunitat Valenciana s'estan complint adequadament les mesures de prevenció.

Margarita del Val: "La segona onada del virus depén estrictament de la societat"

"La segona onada del coronavirus depén estrictament de la societat". Així de contundent s'ha mostrat la doctora en Bioquímica i viròloga del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, quan li han preguntat si creu que es podria produir un gran rebrot del virus a Espanya. En una entrevista a Les notícies del Migdia, del Val ha incidit en la responsabilitat de la ciutadania a l'hora de complir les mesures de prevenció per a evitar una nova onada, com està succeint en països com la Xina o l'Iran.

En aquest sentit, la viròloga ha explicat que les mesures de desconfinament que s'estan implantant a mesura que avancen les fases de desescalada, no comporten l'obligatorietat de dur-les a terme. "Hi haurà molta gent que quan veja quines coses estan permeses, pensarà que hem arribat a la fi de la pandèmia. Si ens creguem aquesta falsa afirmació, serà el principi d'una segona onada", ha manifestat del Val.

Així, ha recordat que en aquests moments hi ha més virus circulant que abans de l'estat d'alarma i les persones poden ser més contagioses, i per això cal mantenir les mesures de seguretat, com mantindre la distància personal o utilitzar la mascareta.

"A la Comunitat Valenciana s'està fent especialment bé"

Davant les xifres que indiquen que la taxa de reproducció de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana està en el 0,41%, per davall de la mitjana espanyola, la científica ha explicat que això es deu al fet que la ciutadania està seguint millor les mesures de prevenció. "Demostra que a la Comunitat Valenciana s'està fent especialment bé", ha dit.

Respecte als rebrots d'Alemanya o la Xina, que han obligat a tornar a confinar milers de persones, del Val ha explicat que a Espanya pot passar el mateix, ja que en el moment que el virus continua circulant, "el risc està ahí".

També et pot interessar

stats