Margarita del Val ja parla de quarta onada i avisa que estem en el “pitjor moment” per nombre de contagis

La viròloga del CSIC alerta que, al ritme actual, només s'haurà vacunat el 3% de la població major de 65 anys per Setmana Santa.

La viròloga Margarita del Val
La viròloga Margarita del Val / CSIC

La viròloga Margarita del Val considera que l'any 2021 ha començat amb la quarta, i no tercera, onada de la pandèmia, i ha alertat, a més, que la situació actual és “el pitjor moment pel que fa a nombre de contagis”, després de dates en què s'han donat molts contactes socials als quals, considera, s'hauria d'haver renunciat. En una entrevista aquest dimarts del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'experta precisa que des del punt de vista matemàtic “hi ha hagut clarament quatre onades”, i que l'actual està creixent a causa de les compres prenadalenques i de les reunions de la Nit de Nadal, Cap d'Any i Reis.

Del Val, investigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del CSIC, ha advertit també sobre el paper del fred i les activitats en interiors mal ventilats en la pujada d'incidència. Segons ha recordat, ja està quantificat que el risc de contagi d'aquest coronavirus és deu vegades superior en interiors mal ventilats que a l'aire lliure. I ha confiat que el confinament a causa de la neu i l'onada de fred contribuïsca a atenuar el nombre de contagis.

Lentitud en la vacunació

La científica ha incidit que les vacunes “ens situen en el principi de la fi”, però també ha alertat que, al ritme actual, per Setmana Santa només estarà vacunat el 3% de la població major de 65 anys. “Hi haurà pandèmia per a estona, llevat que Moderna fabrique moltes vacunes, Pfizer n'accelere la producció i, a més, baixe la demanda en la resta del món. Si no, açò anirà amb comptagotes”, ha manifestat.

La viròloga també defensa la seguretat i l'eficàcia de les vacunes de Pfizer i Moderna, tant per a combatre els símptomes més lleus de la Covid-19 com els més greus. Tot i reconéixer els dubtes que suscita si la protecció del fàrmac està garantida a llarg termini, és contundent: “A qui em pregunta si dona el consentiment perquè vacunen el seu pare o la seua mare, li dic: avant”. És també categòrica a l'hora de recomanar la vacuna fins i tot per a les persones que ja han passat la malaltia i tenen anticossos contra el virus perquè, ha aclarit, “la vacuna els protegeix encara més”.

Encara que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca també és segura, l'eficàcia d'aquesta és menor que les de Moderna i Pfizer, ha observat Del Val, que no obstant això destaca que és un fàrmac fàcil de mantindre i que podria arribar a països amb menys recursos en personal sanitari, tecnologies i infraestructures.

També et pot interessar

stats