Madrid porta les restriccions del govern espanyol a l'Audiència Nacional

Ayuso assegura que durà la normativa als tribunals per a "defensar els interessos legítims dels madrilenys”.

Isabel Díaz Ayuso durant el ple de l'Assemblea de Madrid
Isabel Díaz Ayuso durant el ple de l'Assemblea de Madrid / Chema Moya (Efe)

La Comunitat de Madrid presentarà aquest divendres un recurs davant l'Audiència Nacional contra les restriccions de mobilitat del Ministeri de Sanitat i que planen sobre deu municipis madrilenys, inclosa la capital.

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dijous l'acord del Consell Interterritorial de Salut que estableix l'aplicació de noves restriccions a les ciutats de més de 100.000 habitants amb una alta taxa de contagi de coronavirus. Aquesta mesura afectaria, de moment, els municipis de Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla.

La presidenta del govern madrileny, Isabel Díaz Ayuso (PP), ja havia anunciat en el ple de l'Assemblea de Madrid que compliria "de manera estricta" l'orde, encara que avançava que la portaria als tribunals per a "defensar els interessos legítims dels madrilenys”.

No obstant això, el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado (Cs), ha expressat la seua disconformitat amb aquesta decisió a través d'un tuit: "Ara toca col·laborar més i barallar-nos menys en rodes de premsa o tribunals per a salvar vides".

El Ministeri de Sanitat i una majoria de les comunitats autònomes van acordar en el Consell Interterritorial de Salut de dimecres nou mesures per a controlar l'expansió de la Covid-19 i que s’han de complir obligatòriament. Es restringeixen les entrades i eixides en municipis de més de 100.000 habitants amb més incidència de contagis. També hi haurà més reduccions d'aforaments i d'horaris en establiments hostalers i comercials.

Els criteris perquè s’apliquen aquestes noves restriccions són: superar la taxa de 500 contagis de coronavirus per 100.000 habitants en 14 dies, tindre un percentatge de resultats positius en les proves diagnòstiques superior al 10% i una ocupació de llits a les unitats de cures intensives amb pacients de Covid-19 superior al 35 per cent.

La Comunitat de Madrid va votar en contra dels criteris acordats i també Catalunya, Andalusia, Galícia i Ceuta.

Després de la reunió, el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va dir que la decisió adoptada no era "jurídicament vàlida", ja que s’havia pres per consens com, segons va subratllar, estableix l'article 14.1 del reglament del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

També et pot interessar

stats