Madrid es mantindrà en fase zero, Catalunya es desconfinarà per àrees de salut

Només Conca i Guadalajara entraran en la fase 1 a Castella-la Manxa.

L'equip de govern de la Comunitat de Madrid en un reunió amb patronal i sindicats
L'equip de govern de la Comunitat de Madrid en un reunió amb patronal i sindicats / Luca Piergiovanni (Efe)

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat la sol·licitud de la Comunitat de Madrid per a passar a la fase 1 de la desescalada el dilluns 11 de maig.

El govern madrileny havia traslladat la petició a última hora de dijous per mitjà d’una nota firmada pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i que no té l'aval de cap responsable tècnic.

La directora de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, es va negar a firmar el document perquè considerava que la petició no es basava en criteris sanitaris. L'endemà presentava la dimissió.

En un informe del cinc de maig Fuentes desaconsellava canviar de fase per tres motius: no tindre garantitel subministrament d’elements de protecció individual (EPI), la manca depersonal per a la vigilància epidemiològica i tindre ingressosen les UCI per sobre de la capacitat de les unitats.

El govern de Madrid al·legava en la proposta que la regió estava preparada per a canviar de fase perquè des d'abril hi ha hagut un descens d'un 84% en el nombre d'hospitalitzacions i d'un 64% en el d'ingressats a les unitats de cures intensives.

No obstant això, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha admés aquest divendres que la regió no compleix les ràtios de llits per habitant que exigeix el ministeri, però ha assegurat que poden assolir-la gràcies a la "flexibilitat" i a la "capacitat de resposta" del sistema sanitari de la regió.

Madrid demanarà canviar de fase des del 18 de maig

El govern regional té previst insistir en el canvi de fase la pròxima setmana per a poder començar la fase 1 el pròxim 18 de maig, és a dir, una setmana després queen la major part d'Espanya. Llavors haurà d'haver millorat sensiblement la capacitat de detecció de contagis en el sistema d'atenció primària, ja que aquest ha sigut un dels motius per què el ministeri no ha autoritzat el canvi de fase.

La majoria de Catalunya continua en fase 0 llevat d'alguns departaments sanitaris

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda a la proposta de Catalunya i permetrà que passen a la fase 1 les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Aran-Alt Pirineu. Es tracta de les zones menys poblades i amb menor incidència vírica. La resta de la comunitat autònoma, incloses les capitals de província, continuaran uns dies en la fase 0.

Només Conca i Guadalajara entraran en la fase 1 a Castella la Manxa

D'altra banda, en els minuts previs a la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, per a informar de totes les províncies i àrees de salut que entren en la fase 1, ha transcendit que a Castella la Manxa només Conca i Guadalajara canviaran de fase. El govern regional ho havia proposat per a totes les províncies de l'autonomia al·legant que estaven per davall de la mitjana nacional en el nombre de nous contagis.

Passen les Illes Balears

Les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa entraran dilluns que ve, dia 11 de maig, en la fase 1 de la desescalada. Cal recordar que Formentera va entrar en la fase 1 de la desescalada el 4 de maig.

També et pot interessar

stats