Com m'afecta el tancament perimetral?

Responem els principals dubtes sobre la nova bateria de restriccions i el tancament perimetral que estrenen 29 municipis valencians.

Imatge de portada: Marta Pascual

La Comunitat Valenciana estrena aquest dijous una nova fase en la lluita contra la Covid-19, amb restriccions sanitàries més dures, i el tancament perimetral de 29 municipis amb una incidència alta del coronavirus. Responem alguns dels principals dubtes sobre aquesta situació que ens han traslladat els usuaris i usuàries de les xarxes socials d'À Punt.

Quant de temps estaran en vigor les noves restriccions?

Les noves limitacions per al conjunt del territori valencià –com l'avançament del toc de queda a les 22:00 hores, o de l'horari comercial de bars i restaurants fins a les 17:00 hores– estaran vigents almenys fins al 31 de gener. Per contra, el tancament perimetral dels municipis durarà almenys 14 dies i l'alçament dependrà de la situació epidemiològica en cada terme.

Quines excepcions hi ha?

Els tancaments perimetrals se sotmetran a les excepcions que figuren en el decret 15/2020 de 30 d'octubre de la Generalitat. Així les coses i com a regla general, les restriccions a la mobilitat no s'apliquen en el cas dels desplaçaments per l'assistència a centres sanitaris, les obligacions laborals, l'assistència a centres escolars, la realització d'exàmens oficials, el retorn a la residència habitual, l'assistència a persones majors, menors o dependents, els tràmits administratius urgents o inajornables i en causes de força major.

Puc canviar de província?

El confinament perimetral vigent impedeix eixir o entrar de la Comunitat Valenciana però no el trànsit entre províncies dins l'autonomia. Aquests trajectes sí que estan prohibits per a accedir o eixir dels municipis en situació de tancament perimetral, amb algunes excepcions.

Puc travessar un municipi confinat?

Sí. Les limitacions afecten l'entrada als nuclis urbans dels municipis, però no el trànsit circumstancial obligat per a accedir a altres destinacions.

Puc anar a comprar a l'àrea comercial d'un municipi confinat?

No. La limitació a la mobilitat afecta també les zones comercials, encara que estiguen fora dels nuclis urbans. L'àrea al voltant de l'MN4 i l'Ikea d'Alfafar havia quedat inicialment exclosa, però finalment els cinc ajuntaments afectats han decidit incorporar-la a zona objecte de restriccions.

Puc desplaçar-me d'Alfafar a Benetússer?

Excepcionalment, Alfafar, Sedaví, Llocnou de la Corona, Benetússer i Massanassa funcionen com un únic nucli urbà. Per aquest motiu, la mobilitat entre aquests municipis sí que està permesa.

Puc agarrar un tren de rodalia en un municipi que està confinat?

En principi no, llevat de causa justificada, segons les excepcions a la norma, com el desplaçament per motius laborals. De la mateixa manera, no està permés desplaçar-se a un municipi confinat per a agarrar des d'allí el transport de rodalia. Per a poder fer-ho caldria acreditar alguna de les excepcions i que no l'usuari no disposa d'un sistema de transport alternatiu.

Puc examinar-me si visc en un municipi confinat?

Puc examinar-me si visc en un municipi confinat?

Sí. El Decret 15/2020, de 30 d'octubre, que estipula les limitacions en els territoris confinats, exceptua l'activitat docent i l'assistència als centres educatius, incloses les escoles d'educació infantil. I específicament “la realització d'exàmens o proves oficials inajornables”. Per tant és possible eixir o entrar a un municipi confinat per motius educatius o per a examinar-se.

He d'avançar l'eixida de classe pel toc de queda?

No necessàriament, però s'ha d'acreditar. Tant en el cas del confinament com en el del toc de queda –si afecta estudiants en horari vespertí o nocturn–, el ciutadà ha de poder justificar amb algun document el seu desplaçament quan l'autoritat li ho requerisca. El salconduit l'ha d'expedir el centre educatiu.

Estudie fora del meu municipi, que s'ha confinat. Puc tornar el cap de setmana?

Les persones que cursen estudis fora del domicili on estan empadronant poden tornar a casa els cap de setmana, encara que la població estiga confinada. És una de les excepcions del decret 15/2020.

Puc anar al meu bancal si el terme està confinat?

Puc anar al meu bancal si el terme està confinat?

De les restriccions s'exceptua el compliment de les “obligacions laborals”. Si l'agricultura és l'activitat primària de l'amo del bancal, podrà anar-hi. En cas contrari no podrà fer-ho, llevat que puga acreditar una causa “de força major o situació de necessitat”.

Els esportistes federats poden eixir del terme confinat?

La Generalitat ha paralitzat les competicions esportives infantils, tant escolars com federades, per als menors de fins a dotze anys, però no per a les persones de més edat. Per tant, sí que podran competir fora del municipi. Els entrenaments a les zones confinades hauran de fer-se a l'aire lliure, ja que les noves restriccions de la Generalitat obliguen al tancament de gimnasos i centres esportius de tota mena.

Puc comprar dinar a domicili més tard de les 17 h?

Les mesures preventives addicionals contra el coronavirus que ha activat la resolució del 5 de gener de la Generalitat estipula que els restaurants han de tancar al públic a les 17 hores. Tanmateix els establiments podran continuar l'activitat si tenen servei a domicili. És possible encarregar-los menjar fins a les 22 hores, quan comença el nou toc de queda.

També et pot interessar

stats