Llum verda a la declaració de l'estat d'alarma durant sis mesos

El govern aconsegueix el suport majoritari dels grups polítics per a una mesura a la qual Vox vota en contra.

Illa, aquest dijous, al Congrés
Illa, aquest dijous, al Congrés / Zipi (EFE)

El Congrés ha donat suport aquest dijous majoritàriament a l'autorització de la pròrroga de l'estat d'alarma durant sis mesos. La mesura ha eixit avant amb 194 vots a favor, l'abstenció del PP i el no de Vox i del diputat de Fòrum Astúries. Ciutadans, Més País, Compromís, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix, els quatre diputats del PDeCAT, PNB i ERC han votat a favor.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha sigut en aquesta ocasió l'encarregat aquest dijous de defendre la nova declaració de l'estat d'alarma. Illa ha demanat a la ciutadania “un esforç més” en la lluita contra la pandèmia davant els “mesos molt durs” que queden per davant, i ha recalcat que aquest no és el moment de relaxar mesures sinó de continuar amb els sacrificis per a contindre el virus. El PP volia que l'estat d'alarma durara sols huit setmanes i el govern havia tractat, sense èxit, durant els últims dies, de sumar el suport popular amb la reducció d'aquesta mesura extraordinària a quatre mesos. Aquest matí, Illa ha instat el PP a donar suport a l'estat d'alarma de sis mesos de duració per a, així, demostrar “si és un partit d'Estat o si està amb la ultradreta que només vol “confrontació i divisió”.

Sánchez acudirà cada dos mesos a trete comptes

Esquerra Republicana ha pactat amb el PSOE una proposta de resolució que obliga el president Sánchez a retre comptes de l'aplicació de l'estat d'alarma cada dos mesos. A més, estableix que, després de quatre mesos de pròrroga (9 de març), la Conferència de Presidents, previ acord del Consell Interterritorial de Salut, puga decidir, a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics i socials, si l'alça o el manté fins al 9 de maig.

Aquestes compareixences de Sánchez seran en paral·lel a les que protagonitze mensualment Illa davant la comissió de sanitat per a detallar les dades i gestions corresponents al seu departament.

També ha tirat avant l'esmena del PNB perquè enclavaments com el Comtat de Triviño, que està en territori alabés però pertany a Burgos, haja d'aplicar les restriccions que s'aproven per a Àlaba.

També et pot interessar

stats