Lleuger repunt a Espanya de contagis i morts diàries: 440 en les últimes hores

Des de l'inici de la pandèmia són ja 89.250 les persones que s’han recuperat de la malaltia.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón / Arxiu

La xifra de morts i de contagis diaris de coronavirus han sumat aquest dijous un altre dia de lleugera pujada amb 440 morts en 24 hores, 5 més que dimecres, i ja hi ha 22.157 víctimes mortals, i 4.635 nous positius, que eleven el total a 213.024, segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat.

Així mateix, 3.335 persones més s’han recuperat de la malaltia en les últimes 24 hores i des de l'inici de la pandèmia són 89.250, que representen el 41,89% de tots els que han contret la malaltia i un avanç del 3,8% en un dia.

S'han notificat, a més, 1.511 casos amb anticossos positius asimptomàtics en el moment que es van fer la prova, i per això no es pot establir el moment en què aquestes persones es van contagiar ni si han patit o no la malaltia. Amb això el total de contagiats a Espanya és de 214.535

Així, Espanya continua sent el segon país del món i el primer d'Europa en nombre de casos, només superat pels Estats Units, i també de morts, per darrere d'Itàlia.

Amb aquest nou repunt, el creixement de positius de la Covid-19 torna a situar-se en el 2,2%, com fa des dels últims quatre dies. La mateixa progressió que els contagis du la xifra de morts, que també aquest dijous presenta un augment del 2% respecte al dia anterior, percentatge en què s'ha mogut des de diumenge.

Del total de positius detectats des del principi de la crisi sanitària, 191.389 han sigut confirmats per PCR, la prova més fiable per a detectar el virus, i 12.830 per tests d'anticossos, és a dir, 1.656 més que dimecres.

Dels nous casos, n’hi ha 164 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 10.735 , amb 1.132 víctimes mortals (20 en les últimes 24 hores). Des de l’inici de la pandèmia, s’han curat 5.388 persones.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha especificat que dels 4.635 casos nous, 3.052 s’han diagnosticats per proves PCR. També ha explicat que malgrat que la xifra de morts és més alta del que els agradaria, la corba de defuncions és on “més tarda a observar-se els resultats” i es manté al voltant dels 400, quan la setmana passada superaven els 500. Segons Simón, és un dia d'estabilització respecte als dies anteriors.

En aquestes últimes 24 hores, el nombre de persones hospitalitzades ha crescut un 1,2%, i el nombre de pacients ingressats en les unitats de cura intensiva ha augmentat en un 0,8%.

Simón: “L'increment de casos de març es deu a transmissions de l'última setmana de febrer”

D'altra banda, Simón ha valorat l'estudi virològic que suggereix que el coronavirus ja circulava per Espanya a mitjan febrer, i ha explicat que el fet que el virus evolucione i siga divergent no vol dir que ja hi haguera transmissió comunitària ací. En aquest sentit, ha recordat els casos inicials de Canàries i Balears el 31 de gener i el 9 de febrer, i després els de finals de febrer. “Si ajuntem la informació de l'evolució genètica del virus amb la de l'epidèmia, l'increment de la segona es deu a transmissions i infeccions que es van produir l'última setmana de febrer, i això és coherent amb l'estudi”. Així, ha reconegut que és probable que hi haguera casos asimptomàtics que se'ls “van escapar”.

Més de 4.500 residències desinfectades

Des de les Forces Armades s'ha informat que han realitzat ja 4.561 desinfeccions a residències de majors i que ahir es va fer un servei de transport d'aigua potable a la zona de València.

Operacions contra l'explotació sexual i laboral

La Policia Nacional ha indicat que des de l'inici de la pandèmia s'ha tramitat 177.000 sancions. A més, ha informat d'operacions contra la tracta de dones, amb la detenció de 32 explotadors sexuals i l'alliberament de 25 dones, així com 44 operacions de protecció dels drets laborals amb 52 detinguts.

Augmenta el trànsit en els grans nuclis urbans

El Ministeri de Transport ha informat que el trànsit en els grans nuclis urbans ha passat d'un 30% de la setmana passada a una mitjana del 36%, fet que “demostra que la gent està usant més el seu vehicle privat”.

També et pot interessar

stats