Lleuger descens dels nous contagis a Espanya, fins a 177 en les últimes 24 hores

El Ministeri de Sanitat ha augmentat la xifra total de defuncions en una més respecte de dijous.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

La xifra total de persones contagiades amb coronavirus a Espanya s’ha elevat fins a les 240.978, després d’incorporar a les estadístiques 177 casos nous en el balanç oficial d’aquest divendres. Continua així la tendència en descens, després que ahir dijous es detectaren 195 contagis. En el col·lectiu sanitari, un dels més castigats pels contagis, també s’han reduït: en la última setmana només s’han detectat 19 nous.

La clau, en punt actual de la pandèmia, és la detecció precoç, segons ha recordat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que ha concretat que en els últims set dies s’han detectat a Espanya 57.372 casos sospitosos, la majoria (32.954) en els centres d’atenció primària, la resta als hospitals.

Una vegada identificats els pacients susceptibles de tindre la Covid-19, al 90% dels que arriben als hospitals se’ls fa una prova PCR per a confirmar el diagnòstic, mentre que en el cas dels centres de salut és del 86%. “Seria ideal fer-la al 100%, però no sempre s’aconsegueix”, puntualitzava Simón.

Sols el 8% dels contactes del contagiats, amb símptomes

Quant als contactes estrets que han tingut els pacients diagnosticats, en els últims set dies “només el 8% tenen símptomes”. La xifra es desprén després de que Sanitat haja fet el seguiment a 94 contactes pròxims als pacients diagnosticats de coronavirus.

El seguiment i les proves als casos sospitosos, unit al fet que passa només “entre un dia o dos de mitjana” entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic, permet evitar noves transmissions del virus, en opinió de Simón.

D’altra banda, en l’última setmana, 162 persones han hagut de ser hospitalitzades, una xifra lleugerament inferior a la que es va registrar dijous (166). A més, augmenta en tres més el nombre d’ingressos a l’UCI, fins a 14. D’aquesta manera el nombre total de persones que han hagut de ser hospitalitzades des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 124.244 i dels que han necessitat UCI a 11.432.

Un total de 27.134 morts confirmades

El Ministeri de Sanitat ha elevat la xifra de defuncions totals des que començà la pandèmia en una més des d’ahir, que ascendeix a 27.134. En els últims set dies, 52 persones han mort amb coronavirus a Espanya.

Malgrat les 27.134 víctimes confirmades, el responsable del CCAES creu que, una vegada verificades les dades de les autonomies, la xifra podrà créixer fins a les 28.000 o 29.000. Ara bé, preguntat per l’excés de mortalitat recollit pel Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària (Momo), que arriba a les 43.000 defuncions, Fernando Simón l’ha atribuïda a uns altres factors, com pacients amb coronavirus morts per unes altres causes o pacients que no van faltar als hospitals. “No es pot pregonar que tenim 43.000 morts per coronavirus, quan hi ha incerteses cal posar-les també sobre la taula”, esgrimia, en referència a les causes que han pogut causar l’excés de mortalitat.

“Les mascaretes es quedaran”

Respecte a la possibilitat d’usar mascareta una vegada conclosa la desescalada, el director del CCAES creu que “es quedaran, almenys fins que veiem si hi ha noves onades de l’epidèmia”. Simón ha apel·lat a la prudència, especialment pensant en els rebrots, però en qualsevol cas ha apuntat que l’obligatorietat dependrà del que quede recollit al decret que prepara el govern.

També et pot interessar

stats