Llatinoamèrica manté en màxims els contagis per Covid-19 i supera Europa en víctimes mortals

Els Estats Units anuncien que estan “molt a prop” d’aprovar una vacuna, el mateix dia en què Rússia registra la primera en el món.

Un popular carrer comercial a Rio de Janeiro, Brasil, aquest dimecres
Un popular carrer comercial a Rio de Janeiro, Brasil, aquest dimecres / Ricardo Moraes (Reuters)

La incidència del coronavirus al món es pot estudiar a través de la corba epidemiològica, que mostra l’inici dels brots de coronavirus i el seu desenvolupament. A Llatinoamèrica els països més afectats per la pandèmia mostren des del mes de març una tendència a l’alça, i les víctimes mortals han arribat les últimes hores a prop de 223.600 –de les quals, més de 101.000 corresponen al Brasil–, unes xifres amb què superen les registrades al continent europeu.

L’últim dia l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha registrat 250.000 nous contagis i 5.600 decessos per Covid-19, sempre segons les xifres oficials de 188 països, els quals segueixen diferents criteris en el recompte. Amèrica és el continent més afectat, amb 10,6 milions de positius i més de 390.000 morts, seguit d’Europa amb 3,6 milions de casos i 217.000 morts. Àfrica, amb 903.000 infeccions confirmades, podria superar pròximament la barrera del milió de casos, que ja van franquejar fa temps el sud d’Àsia (2,6 milions) i l’Orient Mitjà (1,6 milions).

Els Estats Units, a punt d’arribar als cinc milions de casos, és el país més afectat del món, seguit del Brasil (3 milions), l’Índia (2,2 milions) i Rússia. Entre els deu països més afectats del món també figuren Mèxic, el Perú, Colòmbia i Xile.

Els Estats Units, “molt a prop” d’aprovar una vacuna

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimarts que el seu govern està “molt a prop” d’aprovar una vacuna contra el coronavirus, el mateix dia en què Rússia en registra la primera al món. Sense citar l’assoliment del Kremlin, Trump s’ha referit als esforços per a aprovar la vacuna de seguida que ha començar la roda de premsa quasi diària en què informa sobre l'estat del coronavirus al seu país.

“Estem invertint en el desenvolupament i la fabricació per a assegurar-ne la ràpida distribució, i les Forces Armades estan preparades per a entregar-la als nord-americans tan prompte com estiga aprovada”, ha dit el president. De fet, en la mateixa roda de premsa Trump ha anunciat un acord amb Moderna, una de les sis companyies farmacèutiques que més a prop està de finalitzar les proves amb la seua vacuna, per a adquirir-ne 100 milions de dosis quan estiga aprovada.

Nova Zelanda confina Auckland

El govern de Nova Zelanda ha confinat des d’aquest dimecres i fins divendres les 1,7 milions de persones que resideixen a la ciutat d’Auckland, la més poblada del país, després de confirmar-se la vespra quatre casos de Covid-19 quan havien passat 102 dies sense detectar infeccions per transmissió local.

“Estem prenent una resposta ràpida per a trencar la cadena de transmissió”, ha assegurat la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, en una roda de premsa a Wellington, la gestió de la qual ha sigut aplaudida internacionalment per la seua gestió de la pandèmia. Les autoritats de Nova Zelanda han alçat l’alerta al nivell 3 (restricció) a Auckland i al 2 (reducció) a la resta del país, que estarà vigent fins a la mitjanit de divendres. El nivell 3 suposa que els habitants d’Auckland tornen a aplicar el distanciament social de dos metres, es confinen a les cases, amb eixides limitades i limiten els contactes als seus cercles pròxims.

Així mateix, es recomana l’ús de les màscares facials, es limiten les reunions a un màxim de deu persones i s’obliga els restaurants i bars a vendre menjar només per a emportar, mentre que els negocis podran operar si no poden fer-ho de manera remota, encara que sense clientela a les instal·lacions.

També et pot interessar