Els líders territorials socialistes analitzen el procés de desescalada

El Consell de Política Federal del PSOE es reuneix per primera vegada en més de dos anys.

El president del govern, Pedro Sánchez i el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara
El president del govern, Pedro Sánchez i el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara / Europa Press

Els presidents autonòmics i els secretaris generals de les distintes federacions socialistes, entre ells el cap del Consell, Ximo Puig, es reuneixen aquest dilluns amb el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, per tal d’analitzar el procés de desescalada i l’escenari que s’obri davant la petició d'una nova pròrroga de l’estat d’alarma.

Sánchez ha convocat el Consell de Política Federal del partit, que no es reunia des de novembre de 2017 i que se celebra per primera vegada amb ell com a president del govern de coalició.

El consell té lloc 48 hores abans que el Congrés debata i vote la cinquena pròrroga, en un moment en què el format asimètric de la desescalada ha generat friccions entre territoris.

La convocatòria també coincideix amb la creació d’una comissió parlamentària en el Congrés, impulsada pels socialistes, que treballa per a buscar pactes d’estat per a la reconstrucció econòmica i social del país, pactes que es volen tant a nivell estatal, com autonòmic i municipal, governe qui governe.

El PSOE reactiva l'agenda de partit

A la reunió, que es farà per videoconferència, a més dels líders territorials també estan convocats els portaveus del PSOE en el Congrés i el Senat, Adriana Lastra i Ander Gil, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero.

El Consell de Política Federal del PSOE està dirigit pel president extremeny Guillermo Fernández Vara i en la trobada d’aquesta setmana s’estrenen com a presidents autonòmics els dirigents d’Astúries, Adrián Barbón, Navarra, María Chivite, La Rioja, Concha Andreu i Canàries, Ángel Víctor Torres, que van accedir als governs autonòmics després de les eleccions de maig de 2019. L'andalusa Susana Díaz, en canvi, participarà en la reunió com a líder de l’oposició, a diferència de l’últim conclave de dirigents territorials.

El partit ha començat a reactivar l'agenda habitual de reunions, limitada per l’estat d’alarma. Dilluns passat, Sánchez ja va presidir, també per videoconferència, la reunió de l’executiva federal del PSOE, que des del 14 de març només s’ha reunit una vegada, però sense Sánchez.

En aquesta executiva, Sánchez va defensar l’acord amb Ciutadans que ha permés la quarta pròrroga de l’estat d’alarma com una oportunitat per a ampliar els suports parlamentaris de l’actual govern de coalició, sense que això signifique renunciar a altres socis, com ERC, que en l’última votació va passar de l’abstenció al vot en contra.

També et pot interessar

stats