L'únic espanyol que participa en els assajos de la vacuna d'Oxford no ha rebut cap comunicació oficial

S'interrompen els assajos de la vacuna contra la Covid-19 que havia d'arribar a Espanya al desembre.

VÍDEO | L'únic espanyol que participa en els assajos de la vacuna d'Oxford no ha rebut cap comunicació oficial

Primer contratemps en la investigació d'una vacuna contra la pandèmia per a la Covid-19 que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que havia d'arribar a Espanya a finals d'any. La farmacèutica AstraZeneca, que desenvolupa la vacuna de la Universitat d'Oxford, ha paralitzat els assajos clínics després que un dels voluntaris que participa en les proves haja patit una malaltia que qualifiquen de “potencialment inexplicable”.

En les proves de la fase 3 han participat unes 30.000 persones. Un d'ells és Joan Pons, l'únic espanyol que participa en els assajos de la vacuna d'Oxford. És infermer, treballa al Regne Unit i no cobra per participar. À Punt Notícies ha pogut parlar amb ell i demana calma. Diu que el que està passant forma part del procés. Però també assegura que no ha rebut cap comunicació i que a més, sorprenentment, ahir li van donar cita per a una nova dosi.

El voluntari viu al Regne Unit i, de moment, no se sap exactament quina és la reacció adversa que li ha provocat la vacuna experimental, encara que s'espera que es recupere. El portaveu de la farmacèutica ha assegurat que s'està treballant per a accelerar la revisió d'aquest incident amb l'objectiu de minimitzar qualsevol impacte en els plans d'assaig. La farmacèutica ha explicat que aquesta és “una acció de rutina que succeeix sempre que hi ha una malaltia potencialment inexplicable en un dels assajos mentre s'investiga”.

Aquesta és la vacuna que havia desenvolupat AstraZeneca, amb seu a Cambridge (Regne Unit), juntament amb la Universitat d'Oxford, l'eficàcia de la qual s'estava experimentant als Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica, després que l'assaig haguera donat resultats positius en les seues fases inicials, quan es va provar amb mil persones al Regne Unit.

La UE ha signat un acord amb aquesta farmacèutica per a l'adquisició de 300 milions de dosis. L'empresa tenia previst tindre la seua vacuna disponible per al primer semestre de 2021 i era considerada com una de les més avançades del món per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Juntament amb les farmacèutiques Pfizer i Moderna, AstraZeneca és una de les tres companyies que tenen estudis en la fase 3 als Estats Units. Aquesta és la primera vegada que un dels assajos per a trobar una vacuna contra la Covid-19 s'ha de paralitzar per raons de seguretat.

L'únic espanyol que participa en els assajos de la vacuna d'Oxford ha explicat a À Punt que ningú l'ha informat d'aquest fet i que ja té cita per a una nova dosi.

En Les notícies de migdia, el director científic de Fisabio i director d'Investigació en Vacunes de la fundació, el doctor Javier Díez, ha explicat que quan s'observen efectes no esperats en un assaig d'este tipus, l'estudi es paralitza fins que el cas és avaluat per un comité extern.

També et pot interessar

stats