L'últim balanç del coronavirus: Espanya ja supera els 11.000 contagis i acumula 491 morts

Els casos es disparen amb quasi 2.000 més que dilluns en 24 hores i la taxa de mortalitat està en el 4%.

VÍDEO | L'últim balanç del coronavirus: Espanya ja supera els 11.000 contagis i acumula 491 morts

Els casos de coronavirus a Espanya han ascendit aquest dilluns a 11.178 casos, la qual cosa suposa 1.987 més que el dilluns. Ja s'han registrat 491 morts (que representen el 4% dels casos), si bé 1.098 pacients han sigut donats d'alta, el 9% del total de diagnosticats. La letalitat dels casos és del 4%. La Comunitat Valenciana arriba a 541 casos amb 13 persones mortes. Així ho ha avançat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en una roda de premsa conjunta al Palau de la Moncloa després de la reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus.

En les últimes 24 hores hi ha hagut un increment del 17,7% en els casos diagnosticats. Tot i això Simon assegura que "el creixement diari sembla que s'alenteix un poc".

Tal com ha explicat, en tot l'Estat actualment hi ha un 56% de persones contagiades hospitalitzades, i 563 estan en una Unitat de Vigilància intensiva (UCI). Són 455 els professionals sanitaris afectats.

Madrid representa el 43% dels casos, i juntament amb Catalunya sumen el 56%. L'altre 44% està en la resta de comunitats que van augmentant el nombre de casos.

Simón: "S'està preparant la logística per a fer proves a tots els que tinguen símptomes"

Simón ha explicat que encara que no hi ha vacuna, sí que hi ha un tractament de suport que “com més precoç més eficaç és” i per això, ha dit que s'ha de donar al sistema la capacitat de resposta “reduint la càrrega” d'altres temes que es puguen demorar. A més, ha avançat que està preparant la logística per a “realitzar proves a tots els que tinguen símptomes”, ja que ara no s'estan fent proves als casos lleus.

Les forces armades es despleguen en 28 ciutats

El desplegament de les forces armades continua i aquest dimarts suma unitats de l'Exèrcit de Terra i de la Infanteria de la Marina per a reforçar el dispositiu de contenció del virus. Així ho ha dit el cap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya, i ha assenyalat que l'UME està present en 28 ciutats (entre elles Castelló i Alacant), amb un total de 1.820 efectius.

Segons ha assenyalat també Villarroya, aquest dimarts l'UME i l'Exèrcit de Terra procediran a la desinfecció del centre de control de la Direcció General de Trànsit de València.

Normalitat en els serveis de transport

Per la seua banda, la secretària d’estat de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha dit que els serveis de transport han funcionat amb normalitat, tot i que s'ha detectat una disminució evident. Pel que fa al servei de rodalia, ha explicat que s’ha implantat un sistema de monitorització d’andanes i estacions per a evitar aglomeracions i un protocol de reacció precoç per les incidències que puguen haver-hi. A més, a les estacions estarà l’UME per a facilitar que no hi haja incidents.

Entre les mesures per a lluitar contra l’epidèmia, s’han aprovat tres ordes ministerials, dos què s’estableixen les mesures específiques de connectivitat per a Ceuta i Melilla, que restringeixen la mobilitat en aquests territoris. L’altra orde habilita l’obertura de determinats locals de restauració als aeroports en la zona aire, considerats serveis auxiliars a la prestació de serveis essencials.

D’altra banda, s’ha firmat una resolució que flexibilitza el temps de conducció i descans dels professionals del transport per carretera. Així, s’amplia l’àmbit d’acció a tot el territori estatal, ja que abans només era vàlid per a les zones identificades de risc.

Decomís de mascaretes i de més de 1.000 litres d’hidroalcohol

Els màxims responsables de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han valorat una actitud general de tranquil·litat i respecte a les normes marcades i han detallat les novetats en les actuacions dels cossos de seguretat. Laurentino Ceña, tinent coronel de la Guàrdia Civil ha explicat que el cos té actualment a 10.000 actius en tot el territori. Ceña ha mencionat dos incidents: un motí en un centre de menors de Cantàbria, on va ser necessari intervindre, el decomís de material com mascaretes a Barajas i de 1.100 litres d’hidroalcohol (necessari per a fabricar el gel desinfectant) a Galícia. Com a novetat, la Guardia Civil s’incorpora aquest dimarts a l’operatiu organitzat amb motiu del tancament de fronteres.

El responsable de la Guàrdia Civil ha demanat a la població que extreme la seguretat en el comerç electrònic. També el director operatiu de la Policia Nacional, José Ángel Jiménez, ha aconsellat l’ús responsable de les xarxes socials i ha demanat als ciutadans que es fien sols de fonts oficials.

També et pot interessar

stats