L'oposició recrimina al Consell la gestió de la crisi sanitària

El PP, Ciutadans i Vox crtiquen la falta de material protector i que no s'hagen fet tests massius entre la població.

D'esquerra a dreta, José Juan Zaplana (PPCV), Yaneth Giraldo (Ciutadans), i  José María Llanos (Vox)
D'esquerra a dreta, José Juan Zaplana (PPCV), Yaneth Giraldo (Ciutadans), i José María Llanos (Vox) / À Punt NTC

El PPCV, Ciutadans i Vox han mostrat aquest dijous a les Corts un perfil més agressiu i allunyat del tarannà conciliador de dimecres. Els tres grups de l'oposició han centrat les crítiques en la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha comparegut per a explicar la gestió del Consell davant de la pandèmia de coronavirus a la Comunitat Valencinana.

Tota l'oposició ha recriminat l'actuació del govern valencià durant la crisi sanitària per la falta de material de protecció per al personal sanitari o l'absència de tests massius entre la població. També han recriminat Barceló per la falta de col·laboració amb la sanitat privada, una acusació que ha negat la consellera quan ha explicat que s'han atés 1.016 pacients en clíniques privades. Els grups del Botànic que donen suport al Consell han defés la gestió sanitària i han reivindicat l'adquisició de material protector a través dels quinze avions procedents de la Xina que ha contractat la Generalitat.

El PPCV compara les víctimes del coronavirus amb les de l'accident de metro

L'encarregat de defensar la posició del PPCV durant la compareixença de la consellera de Sanitat ha sigut el diputat José Juan Zaplana. En una dura intervenció ha recriminat a Barceló que, si el PSPV haguera estat en l'oposició en lloc d'estar en el govern, “haurien demanat dimissions i haurien cridat a la mobilització”.

“Motius per a demanar la seua dimissió no en falten, però no la demanarem”, ha afegit després. Zaplana ha responsabilitzat el Consell d'haver causat la crisi sanitària de la Covid-19, però sosté que seria “irresponsable” que els qui l'han provocada dimitiren mentre dure. “Seria més fàcil aprofitar-se de la pèssima gestió, com han fet vostés en altres ocasions, i pronunciar aquella frase: ‘1.132 persones mortes, zero responsables polítics’” [en referència a les víctimes de l’accident del metro de València el juliol del 2006].

El diputat popular ha reiterat la disposició del seu partit a tancar un acord que ajude a superar la crisi de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana i ha exigit un pla de tests massius per a tota la població per tal de contindre la pandèmia.

Ciutadans denuncia la “lentitud” de Sanitat

En el seu torn de paraula, la portaveu adjunta de Ciutadans en les Corts, Yaneth Giraldo, ha denunciat la “lentitud” en la compra de material de protecció per al personal sanitari i la “poca capacitat de reacció” de la Conselleria de Sanitat. Segons ha remarcat, “hi ha hagut errors constants en la gestió i la planificació, i s’ha treballat amb un sistema d’assaig i error”. Amb tot, Ciutadans torna a estendre la mà al Consell per a establir un pacte de reconstrucció. Proposen reduir la despesa supèrflua de l’administració en tres milions d’euros i destinar-los a la compra de material per a posar fi a la precarietat del professionals.

Vox exigeix la dimissió de Barceló “pel bé dels valencians”

El portaveu adjunt de Vox en les Corts, José María Llanos, ha exigit directament la dimissió d'Ana Barceló i l'ha acusada d'“incompetència, ineficàcia, omissió i lentitud” en la gestió de la crisi. Llanos ha denunciat que la Comunitat Valenciana tinga “la taxa més alta de contagis entre els professionals sanitaris de tot Espanya” i ha retret a la Conselleria de Sanitat que no haja dotat els professionals sanitaris i sociosanitaris de material de protecció suficient i adequat per a atendre pacients de Covid-19.

Els socis del Botànic reivindiquen la sanitat pública

Tant Unides Podem com Compromís han fet pinya al voltant del Consell i han defensat la gestió que ha fet el govern valencià de la crisi. Els dos grups parlamentaris han coincidit a destacar la importància de la sanitat pública en aquests tipus de situacions.

Irene Gómez, en representació del Grup Parlamentari d'Unides Podem, ha reivindicat la sanitat pública com “el millor escut per a protegir la població” i ha demanat que els aplaudiments de cada nit al personal sanitari es transforme “en finançament per tal de reforçar-la”. Per la seua banda, el diputat de Compromís, Carles Esteve, ha defensat que en cap lloc del món “no hi ha un full de ruta marcat per a gestionar el coronavirus” i ha denunciat que el més fàcil és fer crítiques a posteriori.

Finalment, la diputada del PSPV Carmen Martínez ha defensat “l’actitud proactiva del Consell davant de l’actitud reactiva d’altres comunitats autònomes” i ha lamentat el canvi de to d’alguns grups parlamentaris respecte a la sessió de dimecres [https://apuntmedia.es/va/ultimes-noticies/l-oposicio-esten-la-ma-al-govern-valencia-contra-la-pandemia-].

També et pot interessar

stats