L’oposició estén la mà al govern valencià contra la pandèmia

PP, Ciutadans i Vox critiquen la gestió de la crisi sanitària però es mostren oberts a tancar pactes per a la reconstrucció.

Toni Cantó, Isabel Bonig i José María Llanos (d'esquerra a dreta)
Toni Cantó, Isabel Bonig i José María Llanos (d'esquerra a dreta) / À Punt NTC.

PP, Ciutadans i Vox han coincidit aquest dimecres en les Corts a estendre la mà per a arribar a un acord que permeta supera la crisi sanitària provocada pel coronavirus a la Comunitat Valenciana. El debat parlamentari durant la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a donar compte de la resposta del govern valencià a l’epidèmia, ha tingut un esperit constructiu.

L’oposició s’ha mostrat crítica i ha demanat retallades en l’administració, així com més recursos per al personal sanitari. Però també ha estés la mà per a arribar a acords amb els socis del Botànic per a la recuperació social i econòmica, tot i que adverteixen que no és un xec en blanc. Mentrestant, Unides Podem, Compromís i el PSPV han defensat la gestió del Consell per l’epidèmia. En la contrarèplica, Puig ha valorat la voluntat que han expressat tant PP i Ciutadans com Vox per a tancar pactes i l’actitud positiva que han mostrat durant el debat.

Bonig demana “un acord de pressupost de legislatura per a la recuperació social i econòmica”

La síndica del Partit Popular, Isabel Bonig, ha denunciat que la gestió del govern d’Espanya i del Consell “ha anat per darrere dels fets”. “No podem anar per darrere també en la recuperació econòmica i social”, ha insistit. Durant tot el debat, Bonig ha mostrat un tarannà conciliador perquè, segons ha dit, “ningú entendria la confrontació política en una situació així”. Ara bé, ha remarcat que el suport i la lleialtat “no és ni submissió ni mutualització de les errades”.

Per tot açò, la síndica popular ha instat Ximo Puig perquè impulse un acord de “pressupost de legislatura”. “Haurà de prendre mesures complicades. Quan arribe la tempesta necessitarà l’estabilitat que li ofereix el Partit Popular”. Bonig ha reclamat també la reducció d’alts càrrecs i dels recursos destinats a les empreses públiques per a dedicar els recursos a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana.

Cantó exigeix una comissió parlamentària

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha agraït les disculpes del president de la Generalitat per la manca de material de protecció per als professionals dels serveis essencials, i ha denunciat “l’alt nivell de contagis entre professionals sanitaris i de les residències de les persones majors”. Cantó ha exigit la concreció d’un pla d’actuació “per a treballar conjuntament amb el Consell”, i ha demanat que es cree una comissió de treball en les Corts per a materialitzar aquest pla, també a través del pressupost de la Generalitat. Per últim, ha instat Puig a “canviar de socis i ampliar-ne el nombre” per a poder afrontar la crisi.

Vox estén la mà per a ser lleial al parlament “si es prioritzen les persones”

El president del grup parlamentari de Vox a les Corts, José María Llanos, ha denunciat “la incompetència del govern de Sánchez, que no li ha posat les coses fàcils al Consell”. Tot i això, també critica la gestió del govern que encapçala Puig: “Tampoc vostés han complit les promeses que s’han fet, com per exemple la posada en marxa dels hospitals de campanya”. Llanos ha lamentat que en cada comunitat autònoma “s’haja actuat de manera diferent en la gestió sanitària i també en l’aplicació del decret de l’Estat d’alarma” i ha acusat el Consell i el govern Espanyol de “passar-se les pilotes entre institucions”.

Per tot això, ha instat el govern valencià a prioritzar les persones en una “crisi sanitària, econòmica, social i nacional” i s’ha mostrat disposat a ser lleial si es fa així. Ha aclarit que “la ma de Vox estarà sempre estesa per a ajudar els valencians, que no són xifres, sinó persones amb noms, cognoms i dignitat”.

Davó: “La gestió del Consell ha sigut l’avantguarda del conjunt d’Espanya”

En el seu torn, la síndica d’Unides Podem, Naiara Davó, ha destacat que el govern valencià “va actuar ràpid” i que ha sigut “avantguarda del conjunt d’Espanya”. “Hem demostrat que la coordinació descentralitzada és molt eficient per a donar resposta a la crisi”, ha afegit. Davó ha defensat la necessitat de tancar un acord valencià per a la reconstrucció en què participen tots els agents polítics i socials amb un principi estratègic bàsic i irrenunciable: posar l’economia al servei de la vida.

Ferri: “En un moment de grans dificultats, l’autogovern funciona”

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha reconegut que “el Consell, com tots els governs, ha comés errades”. “Amb les dades ara, caldria haver actuat abans, i no passa res per reconéixer aquests errors, especialment de cara al futur”, ha afegit. Part de la intervenció l’ha centrada en la defensa de l’autogovern valencià: “La gestió de la crisi ha demostrat que, en un moment de grans dificultats, funciona”, ha recalcat.

El síndic de Compromís ha instat el president de la Generalitat a “tindre valentia" perquè “s’acosta el moment de prendre decisions transcendentals que ens projecten al futur”. “Els valencians hem de liderar aquest debat perquè ja posem els valencians al centre de la política, i no els bancs ni els mercats” ha afirmat.

També et pot interessar

stats