L'oposició demana la compareixença urgent de Puig en les Corts i l'acusa de mentir

El Botànic defensa la transparència del Consell i exigeix al govern espanyol que faça públics els criteris d'avaluació.

Imatges de portada: Isabel Bonig (PPCV), Toni Cantó (Ciutadans) i Ana Vega (Vox)

L'oposició en bloc demana responsabilitats al Consell perquè la Comunitat Valenciana no ha passat de manera íntegra a la fase 1 de la desescalada. Després de la polèmica decisió del Ministeri de Sanitat, que ha generat molt de malestar en el govern valencià, augmenta la temperatura política i el Partit Popular, Ciutadans i Vox concideixen ara a acusar la Generalitat de mentir després de conèixer l'informe que va enviar al govern espanyol per a justificar que tot el territori complia els requisits per a passar de fase.

El document, de 212 pàgines, defensava la capacitat del sistema sanitari valencià per a fer front a la pandèmia de Covid-19, però també evidenciava que s'han fet proves PCR al 40% dels pacients sospitosos d'estar contagiats. Eixe és l'argument a què s'ha acollit el govern espanyol per a denegar el pas de tot el territori a fase 1, ja que diuen que no s'han fet prou tests i que encara hi ha una quantitat important de casos sense diagnosticar.

L'oposició qüestiona ara la capacitat del sistema sanitari de fer tests i acusen el president de la Generalitat d'haver creat unes falses expectatives sobre el canvi de fase en el conjunt del territori. El PP i Ciutadans han sol·licitat que Ximo Puig comparega de manera urgent en les Corts per a donar les explicacions pertinents, mentre que Vox ha anat més lluny i ha demanat, directament, la dimissió de la consellera Ana Barceló.

La presidenta del PPCV responsabilitza Puig de no haver fet més proves tot i que “sabia que eixe era un criteri per a passar de fase”. Li reclama explicacions perquè “algú menteix, o el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o Ximo Puig”.

Des de Ciutadans, Toni Cantó ha lamentat que els valencians i les valencianes hagen pagat "la falta de coordinació, el mal treball del Consell i la nul·la transparència de Sánchez i Puig". Ha criticat els dos governs per dedicar-se, al seu parer, a "intentar confondre per a no assumir que la responsabilitat és compartida".

Ana Vega, síndica de Vox a les Corts, coincideix a dir que el manteniment de la fase 0 és "trist" per a l'empresariat que ha invertit diners per a obrir aquest dilluns i assegura que l'informe enviat al Ministeri de Sanitat "no conté dades reals".

El Botànic reclama explicacions al Ministeri de Sanitat

El PSPV, Compromís i Unides Podem defensen la transparència del Consell en fer públic l'informe que va enviar la Generalitat i exigeixen al govern espanyol que faça públics els criteris amb què han avaluat els territoris en la desescalada i que expliquen que la Comunitat Valenciana no haja pogut passar de fase.

També et pot interessar

stats