L'oposició arremet contra el govern espanyol i critica el pla de desescalada

Sánchez demana a Casado lleialtat i que canvie la “línia intransigent” per una postura que sume.

Pedro Sánchez, aquest dimecres en el Congrés
Pedro Sánchez, aquest dimecres en el Congrés

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado, han protagonitzat un nou acarament en la primera sessió de control a l'executiu després de l'anunci del pla de desescalada cap a la nova normalitat.

Casado, que li ha demanat una valoració de la situació econòmica i social perquè travessa el país per la crisi del coronavirus, ha acusat el president del govern de mentir en tot moment i de no proporcionar xifres fiables sobre les víctimes mortals de la pandèmia. També li ha reclamat explicacions per la compra de “material fraudulent” i li ha retret que diga en públic que vol pactar amb l'oposició i que ell, com a líder de l'oposició, continua sabent per la premsa els plans de desescalada. De fet, li ha advertit que no pensa fer el “ridícul” amb eixe pla.

Sánchez, per la seua banda, ha instat el líder de l'oposició a deixar la “línia intransigent” per a “sumar i fer pinya” amb el govern d'Espanya com, en la seua opinió, li demana la societat. Ha assegurat, a més, que l'executiu que encapçala no farà com el PP i no aprofitarà la crisi per a retallar l'estat del benestar, continuar “precaritzant” les relacions laborals o abandonar “els qui més estan patint”.

Ciutadans, que s'ha sumat a les crítiques contra el pla de desescalada, ha recordat que estén la mà a Sánchez, però li ha advertit que això no és un xec en blanc. El diputat Edmundo Bal li ha preguntat si el govern espanyol reconeixerà errors en la gestió de la crisi i l'ha acusat d'improvisar. També li ha dit que considera “insegur” el pla de desescalada i poc seriós. “Sí que fa falta un pla de desescalada, però segur i seriós, i aquest no ho és”. Sánchez ha respost que cap govern al món pot presumir d'haver encertat en tot. “Hem encertat en unes qüestions i hem errat en unes altres i li puc garantir que els errors del govern d'Espanya els assumisc en primera persona”.

Els partits de l’oposició també han coincidit a criticar l’opacitat del govern espanyol en la gestió de la pandèmia i li han demanat un canvi d’actitud. Igualment s’han repetit les critiques a la falta de material de protecció o de tests per als sanitaris i s'ha acusat el govern d'improvisació, principalment.

Entre les diferents intervencions, el PP s’ha mostrat molt crític amb el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias; i el diputat d’ERC, Gabriel Rufián, ha reclamat a l’executiu diàleg i consens.

També et pot interessar

stats