L’OPEP pacta reduir la producció de cru en 9,7 milions de barrils diaris des de l’1 de maig

Mèxic finalment s’ha sumat a l’acord per a intentar frenar la caiguda del preu del petroli.

Vista general de la plataforma Johan Sverdrup a Noruega
Vista general de la plataforma Johan Sverdrup a Noruega / Ints Kalnins (Reuters)

L’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha acordat reduir la producció de cru en 9,7 milions de barrils diaris a partir de l’1 de maig, segons ha informat l’agència de notícies russa Sputnik. “Tenim un acord: 9,7 milions de barrils diaris”, ha explicat una font coneixedora de les negociacions en declaracions a Sputnik. Mèxic, el país més poc inclinat a la reducció, també s’ha sumat a l’acord, segons ha confirmat la secretària d’Energia de Mèxic, Rocío Nahle.

El passat 9 d’abril els països de l’OPEP, a excepció de Mèxic, acordaren en una reunió extraordinària un pla de retallades de la producció petroliera en tres etapes amb referència als nivells d’octubre de 2018.

L’acord inicial incloïa una retallada 10 milions de barrils al dia en la primera etapa, entre maig i juny. Durant la segona etapa, de juliol a desembre, la reducció passaria a ser de 8 milions de barrils diaris i durant la tercera, de gener de 2021 a abril de 2022, de 6 milions de barrils diaris.

L’OPEP va advertir, però, que l’acord estava condicionat al consentiment de Mèxic. El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, va anunciar el divendres que el país reduirà la producció de petroli en 100.000 barrils diaris, és a dir, un 5,5%, i no un 23% com sol·licitaven els països d’OPEP, després d’un acord amb l’homòleg nord-americà, Donald Trump.

El preu del petroli puja vora un 4%

Després d'aquest acord, el preu del barril de petroli ha pujat vora un 4% i el barril de Brent, de referència per a Europa, ha arribat fins als 33,23 dòlars, un 5,55% per damunt de l'import de finals de la setmana passada. Tanmateix, posteriorment ha relaxat la seua escalada fins als 32,51 dòlars, un 3,27% més que en l'última sessió.

No obstant això, malgrat aquest increment, el preu del petroli Brent es manté encara un 51% per davall del registrat a finals de 2019.

També et pot interessar

stats