L’ONU alerta que més de 130 països no han rebut encara cap dosi de les vacunes contra la Covid-19

António Guterres denuncia que 10 nacions concentren el 75% de les vacunes administrades i demana revertir l’accés “desigual” a la immunització.

Una infermera carrega una xeringa amb una dosis de la vacuna contra la Covid-19 a França
Una infermera carrega una xeringa amb una dosis de la vacuna contra la Covid-19 a França / Stephane Mahe (Reuters)

La lluita contra la pandèmia també acusa les diferències entre rics i pobres. Així ho ha evidenciat aquest dimecres el secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, que ha criticat durament la distribució “increïblement desigual i injusta” de les vacunes contra el nou coronavirus que va sorgir a Wuhan. Com a exemple, ha assenyalat que el 75% de totes les dosis administrades fins ara es concentren només en deu països, mentre que 130 no han rebut encara cap dosis del preparat immunitzador.

Tenint en compte aquestes xifres, el líder de l’organisme internacional ha reclamat un esforç global per a revertir la situació i que totes les persones del món reben la vacuna contra la Covid-19 al tan prompte com siga possible.

Durant una reunió d’alt nivell del Consell de Seguretat de l’ONU, Guterres ha defensat la necessitat d’impulsar un pla de vacunació mundial urgent que reunisca els que tenen el poder de garantir una distribució equitativa de les vacunes: científics, laboratoris fabricants i els que poden finançar la tasca. “En aquest moment crític, la prova moral més gran que afronta la comunitat global és l’equitat en la distribució de vacunes. Hem d’assegurar-nos que tot el món, en totes parts, puga vacunar-se com més prompte millor”, ha declarat.

També ha demanat les principals potències econòmiques que conformen el G-20 que establisquen un grup de treball d’emergència que impulse i coordine la lluita contra la pandèmia en tot el planeta. Segons ha apuntat, aquest grup hauria de tindre la capacitat de “mobilitzar les farmacèutiques i els principals actors de la indústria i de logística”.

Tretze ministres han participat en la reunió virtual del Consell de Seguretat de l’ONU, organitzada pel Regne Unit (que ostenta la presidència mensual de l’organisme), per a millorar l’accés a les vacunes contra el coronavirus, inclòs en zones de conflicte.

També et pot interessar

stats