L'onada d'òmicron accelera la caiguda: els contagis s'afonen en quasi la meitat de les ciutats

La corba baixa en dos de cada tres municipis, i Utiel, Ibi i la Vall d'Uixó encapçalen la davallada en les urbs de més de 10.000 habitants

Imatge del centre de vacunació massiva instal·lat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Imatge del centre de vacunació massiva instal·lat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València / Twitter: @GVAsanitat

L'onada d'òmicron està cada vegada més a prop d'arribar al final. Després d'un gener explosiu que ha deixat registres inèdits de contagis en la pràctica totalitat de poblacions, la pandèmia torna a estar en reculada a la Comunitat Valenciana. La primera setmana de febrer ha consolidat una tendència a la baixa que ja queda palesa en les xifres d'incidència municipal, segons les últimes dades publicades per la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts. 

L'evolució positiva que va començar a notar-se primer en els pobles més menuts ja és ben visible també en les ciutats, de més de 10.000 habitants censats. Aquests entorns urbans, que aglutinen pràcticament el 97% de la població autonòmica, capitalitzen la caiguda. Huit de cada deu han doblegat ja la corba de la cinquena onada i presenten ara incidències acumulades clarament inferiors a les que registraren fa dues setmanes. 

En vora una quarantena d'aquestes ciutats, quasi la meitat de les cent més poblades del mapa, els contagis s'han afonat en l'última quinzena per damunt del 30%. Utiel, Ibi, la Vall d'Uixó, Altea, Teulada, l'Alfàs del Pi, Benidorm i Requena lideren la davallada: són urbs on la incidència acumulada cau a plom, fins a la meitat. 

La creu de l'escenari pandèmic la trobem en la quinzena de ciutats on el coronavirus no ha tocat sostre encara i els positius continuen escalant. Es concentren fonamentalment a l'Horta, el Camp de Túria i la Ribera Alta. A Benetússer, Montcada, Benifaió, Riba-roja de Túria, Llíria, Carlet i la Pobla de Vallbona la taxa d'incidència ha crescut per damunt del 10% les últimes dues setmanes. 

Si ampliem la radiografia a tots els municipis valencians, la covid-19 retrocedeix en dos de cada tres aproximadament. La majoria presenta encara xifres extremes, per damunt dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants, però l'evolució dels darrers dies dibuixa un descens tan abrupte com va ser la pujada fa a penes un mes i evidencia que la frenada de la cinquena onada — sisena a Espanya— és ja una realitat. Canet d'en Berenguer, Xilxes, Albuixec o Serra són algunes excepcions cridaneres a la tònica dominant i se situen entre les poblacions més ressagades per a començar el descens. Registren, de fet, un augment dels positius entre el 50 i el 72%. 

Gener ha trencat tots els rècords pel que fa a transmissibilitat del coronavirus, però gràcies a les vacunes i a la menor simptomatologia atribuïda a la nova variant òmicron l'impacte de la pandèmia ha sigut menys greu en els hospitals i la mortalitat.

També et pot interessar

stats