L'OMS rectifica i redueix la diferència a 800 més les morts que li consten d'Espanya

Sanitat afirma que no reporta dades diàries a l’organisme sanitari internacional.

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Infanta Sofia de San Sebastián de los Reyes en una imatge d'arxiu
Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Infanta Sofia de San Sebastián de los Reyes en una imatge d'arxiu / Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebaixat finalment les morts registrades a Espanya per coronavirus i les situa en sols 800 més que les que consten en les estadístiques nacionals, que actualment són 27.133. L'OMS manté a hores d'ara que hi ha 27.940 víctimes a Espanya. L’organisme sanitari ha fet aquesta rectificació unes hores després d’afirmar que li constaven 29.858 morts, en contrast amb les 27.128 de les quals va informar el Ministeri de Sanitat aquest dimecres en l'últim balanç. La xifra suposava una discrepància de 2.730 defuncions.

"Hem corregit les dades en els nostres sistemes per a realinear els càlculs de casos i morts amb els d'Espanya, i emetrem una fe d'errates en l'informe de situació de hui", ha declarat a Efe el portaveu de l’OMS, Tarik Jasarevic.

L’OMS informava de les 2.200 morts que Sanitat va eliminar de l’estadística el 28 de maig, mentre que afig 800 decessos datats el 2 de juny.

La diferència en el nombre de dades havia portat, segons alguns mitjans espanyols, al fet que les autoritats sanitàries consultaren a l'OMS la font dels seus casos sobre defuncions, encara que Jasarevic no ha confirmat aquest aspecte.

D’altra banda, l’OMS té notificats 240.308 positius a Espanya des de l’inici de la Covid-19, en contrast amb els 240.326 del Ministeri de Sanitat. En aquesta sèrie també hi ha diferències entre les dades de l’OMS i les de Sanitat: mentre que l’organisme de l’ONU afig 85 nous casos de dimecres, el Ministeri va agregar al seu balanç 219 contagis nous.

En resposta a aquesta divergència, el Ministeri de Sanitat ha informat que no reporta dades diàries a l’Organització Mundial de la Salut.

En aquest sentit, indica que les dades oficials són les que cada dia es publiquen en la pàgina web del Ministeri de Sanitat, que elabora el Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a partir de la informació que faciliten les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats