L’OMS deté els assajos amb hidroxicloroquina en detectar més mortalitat

Les proves formen part del programa Solidarity Trial, que fins ara ha reunit 3.500 pacients de 35 països entre els quals es troba Espanya.

Professional sanitari en un hospital de Moscou
Professional sanitari en un hospital de Moscou / Moscow News Agency (Reuters)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha suspés els assajos amb hidroxicloroquina per a tractar pacients amb Covid-19. La decisió, una mesura de cautela que podria ser revisada, s’ha pres després que la revista mèdica The Lancet publicara un estudi que detecta taxes de mortalitat més grans en aquelles persones que havien pres aquest medicament usat habitualment contra la malària.

L’anunci es produeix poc després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciara que feia més d’una setmana que prenia hidroxicloroquina per a previndre un possible contagi de coronavirus, tot i que la comunitat científica advertia que no hi ha evidència de l'efectivitat i que podia ser perillós.

La mesura cautelar, que podria afectar països com el Brasil –la setmana passada havia aprovat l’ús generalitzat de la hidroxicloroquina en malalts de coronavirus– en principi no s’aplica a la cloroquina, un derivat que també està inclòs en els assajos clínics de l’OMS. Després de la pausa en els assajos, l’organització internacional continuarà recopilant dades per a confirmar la investigació de The Lancet i revisarà la decisió amb els responsables mèdics dels països que duen a terme els assajos patrocinats per l’organització sota el programa Solidarity Trial. Més de 400 hospitals de 35 països, entre ells Espanya, participen en aquest pla, en els quals s’ha reclutat a 3.500 pacients.

Quasi 100.000 víctimes mortals als Estats Units

Els Estats Units ha arribat aquest dilluns a 1,6 milions de casos confirmats de Covid-19 i 98.223 morts a causa de la malaltia, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Aquest balanç suposa més de 21.400 contagis i 500 morts en 24 hores, unes xifres tràgiques que, tot i això, reflecteixen per segon dia consecutiu una lleugera tendència a la baixa.

Els contagis als Estats Units multipliquen per quatre els del segon país més afectat per la pandèmia, el Brasil, on la corba de contagis es manté pràcticament vertical. Durant setmanes, Espanya i Itàlia es trobaven en les posicions més elevades de la llista, però fa dies que van ser superats per aquest país d’Amèrica del Sud, Rússia i el Regne Unit. El balanç global de la malaltia ha deixat al seu pas fins ara quasi 5,5 milions de persones infectades en 188 països, de les quals més de 346.000 han mort i 2,2 milions s’han recuperat.

.

També et pot interessar

stats