L'OMS demana solidaritat amb la vacuna: "Ningú està fora de perill fins que tots estiguen fora de perill"

L’organització sol·licita als estats que no tornen a frenar l’exportació a altres països necessitats de recursos mèdics.

Imatge d'arxiu d'una mostra de la vacuna contra la Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de la vacuna contra la Covid-19 / Reuters

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als països que "no repetisquen els mateixos errors" de l'inici de la pandèmia, quan la gran majoria d'estats van frenar l'exportació a altres necessitats de recursos mèdics, com mascaretes o tests. "Hem d'evitar el nacionalisme amb la vacuna de la Covid-19", ha reclamat.

Tedros ha posat el següent exemple: la vacuna desenvolupada en un país pot necessitar ser omplida en flascons amb taps que són produïts en un altre, que, al seu torn, utilitza materials per al vidre d'alt grau que només està disponible en un tercer estat. “Haurem de fabricar ràpidament milers de milions de dosis per a arribar a tots aquells que necessiten la vacuna, la qual cosa significa centenars de milions de vials de vidre i maneres de transportar-los eficaçment", ha manifestat.

El dirigent de l'organisme sanitari internacional ha assegurat que el "nacionalisme de l'oferta” va exacerbar la pandèmia i va contribuir al “fracàs total” de la cadena de subministrament mundial, pel que, durant un període de temps, alguns països es van quedar sense subministraments clau, com per als treballadors de la salut que s'ocupaven dels casos.

En aquest sentit, Tedros ha insistit que, “encara que els líders desitgen protegir primer al seu propi poble”, la resposta a aquesta pandèmia ha de ser col·lectiva. En aquest sentit, ha comentat que compartir els subministraments finits de manera estratègica i global és en realitat d'interés nacional per a cada país. "Ningú està fora de perill fins que tots estiguen fora de perill”, ha dit

També et pot interessar