L’OMS demana cautela i restablir l’activitat econòmica per etapes dins dels països

L’organisme afirma que, superats els màxims de la pandèmia, caldrà adoptar mesures socials per a evitar contagis.

Un treballador, amb protecció, creua la zona comuna de l'hospital habilitat a Ifema, Madrid
Un treballador, amb protecció, creua la zona comuna de l'hospital habilitat a Ifema, Madrid / J. J. Guillen (Efe)

Cautela i un restabliment de l’activitat econòmica per etapes, fins i tot dins d’un mateix país. Aquestes són les directrius que ha donat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) davant de la possibilitat que alguns països puguen començar a relaxar el confinament en les pròximes setmanes.

L’OMS feia aquesta advertència el dia en què es té constància de 1.773.084 milions de casos confirmats al món, i els morts que deixa la pandèmia arriben als 111.652. No obstant això, la corba epidèmica sembla estabilitzar-se en certs països d'Europa, on els infectats sumen els 913.000.

L’organisme sanitari considera que els governs que planegen alçar la quarantena de la població ho han de fer a poc a poc, amb gran cura i només si tenen estratègies ben rodades per a frenar el virus. "Veiem que els casos confirmats i d'hospitalitzacions són els primers indicadors que s'estan estabilitzant, però això no significa que estem al final, sinó més prompte que és hora de redoblar la vigilància, de ser molt acurats", ha manifestat el director executiu de l'OMS per a emergències sanitàries, Mike Ryan.

Per la seua banda, la cap de la unitat de malalties emergents de l’OMS, Maria Van Kerkhove, considera que la represa de la vida econòmica dels països castigats per la Covid-19 ha de ser per etapes, tant a Europa com dins dels països. “Entenem el desig que la gent torne al treball i els xiquets a l’escola, però realment és important que això no ocórrega tot al mateix temps", ha aclarit.

El sistema, preparat per als rebrots

En aquest sentit, Van Kerkhove recomana que les mesures que obliguen la gent a quedar-se a casa comencen a alçar-se en zones on la incidència del coronavirus és menor i el sistema està preparat per a reaccionar si es registren rebrots, mentre es mantenen a les àrees geogràfiques més afectades del mateix país.

Així mateix, els experts coincideixen a assenyalar que, encara que la pandèmia es controle, el coronavirus continuarà circulant. Per això el comportament social haurà de canviar per a minimitzar el risc de contagi. En els nous comportaments, s’haurà de reforçar la higiene personal i mantindre la distància física amb els altres.

També et pot interessar

stats