L’OMS alerta de l'enorme desigualtat en la distribució de les vacunes contra la Covid-19

Els països que més dosis han administrat són els Estats Units, la Xina, el Regne Unit i Israel.

Evolució de la vacunació al món
Evolució de la vacunació al món / Our World in Data

Dels 39 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19 que ja s'han administrat al planeta, solament 25 (és a dir, un 0,00006%) les han inoculades a persones en països més pobres. Així ho ha denunciat el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha demanat un repartiment més just al món.

"El món està a la vora d'un catastròfic fracàs moral, i el preu d'aquest fracàs es pagarà amb vides i ocupacions als països més pobres", ha assenyalat Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha recordat que les vacunes per a la pandèmia de la grip A que va sorgir en 2009 no van arribar als països en desenvolupament fins que acabara la crisi.

"La recent emergència de variants del coronavirus altament contagioses fa que el desplegament ràpid i equitatiu de les vacunes siga encara més important", ha insistit el director general de l’OMS.

"No seria just que adults joves i sans als països rics es vacunen abans que puguen treballadors sanitaris i persones majors als països més pobres", ha assenyalat, assegurant que "hi haurà dosis per a tots, però ara s’ha d'actuar com una gran família per a donar prioritat als que estan en més risc".

Quins són els països que més han vacunat?

Els països que ara per ara han vacunat més persones són els Estats Units (12 milions), la Xina (10 milions), el Regne Unit (4,3 milions), i Israel (2,4 milions, més d’una quarta part de la seua població). Espanya se situa entre els 10 països que més han vacunat al món, amb 1.139.400 dosis administrades, segons dades del Ministeri de Sanitat.

L'OMS s'ha fixat l'objectiu d'aconseguir en 2021 que almenys un 20% de la població mundial estiga vacunada, encara que es considera que per a aconseguir una immunitat de grup que vença definitivament al coronavirus SARS-CoV-2, el percentatge haurà de pujar en els anys següents fins al 70%.

També et pot interessar