L'OCU reconeix la qualitat de la majoria de mascaretes que es venen en supermercats

Les d'un sol ús superen el 95% de filtració, metre que les reutilitzables filtren més d'un 70%.

L'OCU reconeix la qualitat de la majoria de mascaretes que es venen en supermercats
L'OCU reconeix la qualitat de la majoria de mascaretes que es venen en supermercats

La majoria de les màscares higièniques i quirúrgiques d'un sol ús de venda en supermercats tenen una molt bona eficàcia de filtració, superior al 95%, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). L'organització ha analitzat diversos models a la venda en grans cadenes de supermercats, en concret, huit d'un sol ús i tres reutilitzables, amb la finalitat de comprovar la seua eficàcia real de filtració i comparar la qualitat general de les màscares més barates, tant higièniques com quirúrgiques.

L'estudi conclou que quasi totes les mascaretes d'un sol ús analitzades comparteixen una molt bona eficàcia de filtració (superior al 95%), són relativament còmodes, resistents i tenen un preu similar, a l'entorn dels 0,60 euros per unitat. Quatre d'elles, fins i tot, superen el 98% de filtració, que són les comercialitzades per Mercadona, Dia, Lidl i Aldi.

En les mascaretes reutilitzables analitzades, l'eficàcia de filtració és inferior, encara que s'acosten o superen el 70%, una xifra que l'OCU considera acceptable per a aquesta categoria d'acord amb els límits que en aquests moments discuteix el comité de normalització europeu. Després de cinc llavades amb detergent a 60 °C, l'eficàcia de filtració varia entre el 68% i el 86% que obté la millor de les analitzades, la distribuïda per Consum.

L'organització de consumidors insisteix a les administracions públiques sobre la necessitat d'oferir mascaretes gratis, almenys per al 10% de les famílies que segons una enquesta recent tenen serioses dificultats per a arribar a final de mes.

També et pot interessar

stats