L'oci nocturn, a 48 hores de saber si podrà reobrir

Els pubs i discoteques tornaren a tancar a l'agost i ara demanen obrir de dia i ajustant-se a les restriccions dels bars i restaurants.

L'oci nocturn, a 48 hores de saber si podrà reobrir
L'oci nocturn, a 48 hores de saber si podrà reobrir

Sanitat Universal s’ha donat 48 hores, fins dimecres, per a decidir si autoritza la reobertura dels locals d'oci nocturn, com discoteques i pubs, en les mateixes condicions que els bars i restaurants, en horari diürn. És una de les conclusions de la reunió de treball que ha tingut la patronal amb els responsables de la Generalitat per a trobar eixides a la paràlisi que afecta aquests establiments. Els establiments estan tancats des de mitjan agost, en la segona onada, arran de les restriccions decretades per la Conselleria de Sanitat Universal el 17 d'agost, però en la pràctica no han pogut obrir amb normalitat des de març, quan es va establir l'estat d'alarma per la pandèmia.

Per a l’empresariat, aquest termini "frustra" les seues expectatives, ja que esperaven eixir de la trobada amb "reobertura amb caràcter immediat", segons ha manifestat el coordinador de l'Assemblea de l'Acampada de l'oci nocturn de la Comunitat Valenciana, Vicente Pizcueta. De fet, no descarten, “com a mesura de pressió”, fer una acampada davant del Palau de la Generalitat abans que acaben les 48 hores que ha plantejat la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro.

A més, els empresaris de l’oci nocturn han avançat que, si no els permeten reobrir en condicions semblants a les de l’hoteleria, igualment convocaran l’acampada al llarg de la setmana. "La reobertura no és negociable, és una línia roja per al sector de l'oci nocturn en aquests moments", ha advertit.

Per la seua banda, Navarro ha afirmat que la situació actual és diferent de les ocasions anteriors en què el sector havia plantejat la reobertura. "Ara hi ha toc de queda a les 12 de la nit i limitació legal de sis persones, quan abans hi havia una recomanació de deu. Ara la normativa és més restrictiva", ha justificat Navarro.

Ajudes “econòmiques” i “no turístiques”

Pel que fa a les ajudes, per l'oci nocturn, Vicente Pizcueta valora extraordinàriament el compromís del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, per ajudar el sector, però ha deixat clar que "tot l'oci nocturn es mereix ajudes, siga de destinació turística o no". Per això considera que les ajudes han de ser "econòmiques, no turístiques". Colomer considera "interessant" que es reòbriga l'oci nocturn en altres franges horàries: "Tots aquests mesos que ha estat tancat s'ha demostrat que no és el causant d'una situació", ha apuntat.

Mentre s’estudien aquestes dues mesures, els empresaris de l’oci nocturn no deixen d’aportar alternatives perquè la reobertura dels seus espais siga segura, com una aplicació que, a través d’un codi QR, permet fer un test d’antígens en un centre mèdic i, si el resultat és negatiu, validar l’entrada als locals d’oci adherits a aquest sistema.

Era una de les propostes de la patronal dels pubs i discoteques, Spain Nightlife, que s’ha presentat en el seté Congrés Internacional d'Oci Nocturn, que té lloc a València. Aquesta ferramenta tecnològica pretén ajudar Salut Pública detectant usuaris positius en Covid-19 i limitant que accedisquen als recintes amb participants testats mitjançant l'aplicació gratuïta.

També et pot interessar

stats