L'OCDE admet que calen "ajustos" en les xifres dels tests espanyols perquè es van sumar dos tipus de proves

L'estudi situava Espanya com el huité país que més proves diagnòstiques fa, per davant d'Alemanya, Noruega o el Regne Unit.

Anàlisi PCR
Anàlisi PCR / Europa Press

El secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), Ángel Gurría, ha admés aquest dimarts que cal "ajustar" les xifres espanyoles que es van utilitzar per a elaborar l'informe sobre el nombre de països que més proves diagnòstiques sobre coronavirus realitzen. L'estudi, fet públic aquest dilluns, situava Espanya en huité lloc en nombre de tests realitzats per habitant (28,6 per cada 1.000), per davant de països com Alemanya, el Regne Unit o Noruega. La mitjana de l'OCDE és de 22,9 per 1.000 habitants.

En una entrevista radiofònica, Gurría ha negat haver rebut "pressions" del govern d'Espanya en l'elaboració de l'informe i ha descartat que hi haja una "manipulació" de les dades. A més, ha demanat no tractar el rànquing com "un concurs de bellesa" perquè aquests "canvien cada dia".

L'estadística ha generat molta polèmica, ja que la dada que s'ha utilitzat per a Espanya segueix un criteri diferent del de la resta de països, perquè agrupa conjuntament els tests ràpids d'anticossos i els PCR. Des del govern espanyol defensen que l'OCDE ha realitzat "el seu propi gràfic amb tests de diagnòstic conjunt, sense discriminar tècniques", i asseguren que ells enviaren les dades desglossades que els han subministrat les comunitats autònomes.

El secretari general Gurría atribueix aquesta alteració en les dades al fet que l'OCDE va realitzar un informe preliminar sense haver rebut les dades de les comunitats autònomes. "Teníem un procés en què no hi havia informació. No n’hi havia perquè hi havia un problema de les autonomies. Després se'ns va facilitar la informació i es va sumar a aquesta sèrie. Si és necessari caldrà fer ajustos", ha assegurat.

Des del PP acusen l'executiu de Pedro Sánchez d'haver mentit i han registrat una bateria de preguntes en el Congrés en què retrauen al president, Pedro Sánchez, la "insistència" a dir que Espanya està entre els països que més proves diagnòstiques de coronavirus ha practicat entre la població.

També et pot interessar

stats