L’estat de Nova York supera les morts per coronavirus a Espanya

Els Estats Units registren el cap de setmana una baixada de les morts diàries, però els contagis continuen creixent.

Portada de ‘The New York Times’ aquest diumenge
Portada de ‘The New York Times’ aquest diumenge / Efe

Vora 1,6 milions de persones s’han infectat de coronavirus als Estats Units, més d’una tercera part dels casos globals des de l’inici de la pandèmia i amb uns índexs de contagi que no cessen. Sí que han disminuït, però, la quantitat de morts diàries, que es concentren sobretot a l’estat de Nova York, on aquest cap de setmana han superat les 28.752 víctimes registrades a Espanya.

El focus de l’estat de Nova York es manté com a gran epicentre de la pandèmia, amb 361.515 casos confirmats i 29.141 morts. El balanç provisional de morts a tot el país nord-americà (97.679) s’aproxima a les estimacions inicials de la Casa Blanca, que va projectar en el millor dels casos entre 100.000 i 240.000 defuncions; però ja supera de bon tros els càlculs més optimistes que va fer a posteriori el president estatunidenc, Donald Trump, d’entre 50.000 i 60.000 morts. L’Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut de la Universitat de Washington, en el qual es basa sovint la Casa Blanca per a estudiar l’evolució de la malaltia, calcula que per a l’inici d’agost la crisi haurà deixat més de 143.000 morts.

En canvi, les prediccions són més favorables per a altres països que es mantingueren durant setmanes com les regions més castigades per la pandèmia, com ara Espanya, Itàlia, França i Alemanya. Tots ells, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, mostren unes corbes de contagi que comencen a aplanar-se des del mes d’abril, i baixen posicions davant l’escalada de casos al Brasil i Rússia. Aquestes últimes són les regions més afectades després dels Estats Units, amb xifres que freguen els 350.000 contagis, seguides del Regne Unit. Els casos de persones contagiades des de l’inici de la pandèmia superen ja els 5,4 milions a tot el món, dels quals 345.064 han mort i 2.168.605 han superat la malaltia.

The New York Times rendeix homenatge a les víctimes

The New York Times rendeix homenatge a les víctimesThe New York Times

En la portada del diari The New York Times es podia llegir aquest diumenge el nom de 1.000 persones que han mort a causa de la Covid-19. El periòdic ret homenatge així a les víctimes i lamentava la pèrdua humana provocada en quasi tres mesos als Estats Units.

La impactant imatge de la primera pàgina, molt compartida en xarxes socials, és una llarga llista a sis columnes que posa nom, edat i història vital a les crues xifres de la tragèdia sota el titular “Les morts als Estats Units s’acosten a 100.000, una incalculable pèrdua”, recordant que aquelles persones “érem nosaltres”.

L’editora Simone Landon ha indicat a través del seu compte de Twitter que en la portada apareix únicament “l’1% dels que han mort”. Aquest reportatge permet conéixer vides com la de Samuel Hargress Jr., de 84 anys, que era propietari del local de jazz Paris Blues de Nova York; Mike Field, de 59 anys, un treballador d’emergència que va acudir a ajudar en els atemptats de l’11 de setembre de 2001; Mary Santiago, de 44 anys, una mare d’Illinois; o April Dunn, de 33 anys, defensora dels drets dels discapacitats de Louisiana.

En un altre article d’aquest especial, The New York Times destaca que davant la proximitat de la trista xifra de 100.000 morts als Estats Units, la “fatiga de les dades” els va obligar a revisar obituaris en centenars de periòdics nacionals per a obtindre frases que mostraren allò “especial de cada vida perduda”.

També et pot interessar

stats