L'IVIE demana a les Corts unitat dels grups per a eixir de la crisi

L’experta en intel·ligència artificial Nuria Oliver reclama invertir en l’atenció primària, digitalització i canviar de model productiu.

FOTO PORTADA: El director d'investigació de l'IVIE, Francisco Pérez, aquest divendres

Alt i clar. El director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, ha sigut molt contundent durant la intervenció que ha fet davant la comissió de reconstrucció a les Corts per a traslladar a la classe política el missatge que la unitat política és essencial per a traure la Comunitat Valenciana de la crisi derivada de la Covid-19.

"És el moment que tots remem en la mateixa direcció i en la direcció d'allò important. Si no ho fem, les possibilitats que hi ha de pagar-ho car són elevades. Cal evitar escenaris catastròfics", ha advertit Pérez. "Necessitem una democràcia col·laborativa. Una crida a l’enteniment. Per favor, posen-se d’acord”, ha demanat als grups parlamentaris.

L'expert, que ha dirigit l'estudi que ha servit de base als treballs de la comissió per a la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana, ha deixat clar davant els representants polítics que l'eixida de la crisi dependrà del sector públic, però també del privat. El responsable de l'IVIE ha remarcat que l'administració està fent el que s'havia de fer. Tot i això, ha advertit que les respostes que es donen són bones a curt termini, pero no més enllà. "El sector públic no pot estar cada any endeutar-se com enguany", ha remarcat.

Durant la primera intervenció, Pérez també ha valorat els anuncis dels fons europeus de recuperació, que poden arribar a 750.000 milions d'euros i que es distribuiran entre els estats membres, però el repartiment encara està per concretar. L'expert ha recordat que aquests diners estaran vinculats a complir els objectius i les prioritats que es marquen des d'Europa.

Oliver demana invertir en l'atenció primària i digitalització

Després de Pérez ha intervingut per videoconferència Nuria Oliver, l’alta comissionada de la Generalitat per a la Intel·ligència Artificial (AI). Doctora pel MIT i membre de l’Acadèmia Europea, Oliver ha marcat quines són, des del seu punt de vista, les prioritats de la reconstrucció i valenciana. I n’ha remarcat algunes: la investigadora demana una inversió clara en atenció primària per a lluitar millor en les pròximes etapes de la pandèmia. “Cal minimitzar l’impacte d’una segona onada per a evitar el cost humà i la saturació sanitària. Crec que un nou confinament no és la solució”, ha manifestat. I en la línia del director d’investigació de l’IVIE, l’alta comissionada ha fet també una crida a la unitat d’acció.

L'alta comissionada de la Generalitat ha intervingut per videoconferència / À Punt NTC

Oliver ha anat desglossant les propostes per àrees. Ha mencionat, per exemple, la necessitat de reconstruir un turisme “segur i de qualitat” a causa del pes que té en l’economia del territori, i ha recomanat un grup multidisciplinari d’experts a curt termini que treballen en aquest sentit. També ha incidit en la necessitat d’apostar per una inversió real en el camp de la digitalització (i dins d’aquest punt ha fet especial incidència a la urgència de reduir el biaix digital en les dones) i en la transformació del sistema productiu.

La investigadora ha defensat igualment que cal digitalitzar les administracions públiques, les plantilles i els representants polítics, i també ha demanat més inversió en infraestructures. La defensa dels col·lectius vulnerables també ha format part de les recomanacions de l’experta, igual que garantir un cost de la futura vacuna.

La presència d’Oliver ha alçat crítiques de Vox i del PP. Vox ha protestat pel biaix ideològic dels compareixents de la comissió parlamentària durant la seua intervenció. “Crec que la seua valoració com a experta no ve al cas”, li ha dit el president de la formació d’ultradreta, José María Llanos. El diputat Rubén Ibáñez, en nom del PP, també s’ha mostrat crític amb Oliver i li ha preguntat per la relació professional que manté amb la Generalitat.

Unides Podem, PSPV-PSOE, Ciutadans i Compromís han centrat les preguntes cap a l’experta a ampliar alguns aspectes de la intervenció o a conèixer la seua opinió sobre determinades iniciatives públiques que ja estan en marxa.

També et pot interessar

stats