L’IVIE alerta que l’economia valenciana patirà una pèrdua de renda i atur per damunt de la mitjana espanyola

L’entitat presenta un estudi que guiarà els treballs de la comissió de reconstrucció en les Corts posterior a la pandèmia.

VÍDEO | L’IVIE alerta que l’economia valenciana patirà una pèrdua de renda i atur per damunt de la mitjana espanyola

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el responsable de l’Institut Valencià de Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, han presentat aquest dijous l’informe que ha elaborat la institució sobre l’impacte de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana. L’estudi fa una radiografia de la situació que ha causat la crisi sanitària i marca el full de ruta per a superar-la i respondre als problemes urgents que ha provocat. L’objectiu és avançar en la convergència amb la resta d’Espanya i dels països de la UE.

El document, que ha de guiar els treballs de la comissió creada en les Corts per a la reconstrucció social i econòmica després de la pandèmia, adverteix que les previsions indiquen que l’impacte de la Covid-19 serà més gran en la renda i en el mercat laboral valencià que en el conjunt d’Espanya. També planteja un full de ruta per a la recuperació que marca prioritats per al sector públic i el privat a curt, mig i llarg termini.

Durant la presentació, Pérez ha deixat clar que alguns dels problemes que estan damunt la taula no han arribat amb el coronavirus, sinó que estaven abans. “Cal introduir-hi canvis”, ha remarcat el responsable de l’IVIE. I ha mencionat la necessitat de dotar les empreses amb més recursos qualificats o avançar en la professionalització de la direcció d’aquests negocis, per esmentar algunes receptes.

Pérez també ha remarcat que el document fa una advertència: no es pot pensar que el sector públic ho podrà fer tot sol. L’IVIE assenyala, a més, que la sostenibilitat financera del sector públic és una condició necessària per a la recuperació econòmica. L’economista creu que cal posar damunt la taula el debat sobre les fonts de finançament de les administracions públiques, perquè dels recursos dependrà la recuperació, ha qualificat l’infrafinançament d”‘injustificat”.

Satisfacció entre els partits polítics

El document s’ha presentat en roda de premsa després que Puig es reunira amb els síndics dels partits polítics que tenen representació en les Corts per a lliurar-los-el. Tots els grups parlamentaris han rebut amb satisfacció l’informe. El portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, ha criticat que precisament les actuacions que recomana l’IVIE són les que no aplica el govern del Botànic. I la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, entén que l’estudi dona la raó als populars perquè exigeix que s’impulse la col·laboració publicoprivada.

Per la seua banda, els socis en el Consell (PSPV, Compromís i Unides Podem) proposen que aquest document servisca de full de ruta imprescindible per a aconseguir un gran pacte en el parlament valencià de tots els grups polítics i la societat civil valenciana.

També et pot interessar

stats