L'IPC cau a l'abril un 0,9% a la Comunitat Valenciana en taxa interanual

El descens dels preus a Espanya és del 0,7%, la primera en quatre anys, i es deu, principalment, a l'abaratiment dels carburants.

El descens dels carburants ha fet caure els preus
El descens dels carburants ha fet caure els preus / Arxiu

L'índex de preus de consum (IPC) ha caigut a l'abril un 0,9% en comparació amb el mateix mes de 2019. L'IPC no estava en taxes negatives a la Comunitat Valenciana des de setembre de 2019. En relació al mes de març, a l'abril els preus pugen un 0,4%, segons les dades publicades aquests dijous per l'INE.

A Espanya el descens a l'abril ha sigut del 0,7% en taxa anual, la qual cosa suposa el primer descens d'aquest indicador des d'agost de 2016. Aquest descens a Espanya l’ha provocat l'abaratiment dels carburants tot i que hi ha hagut un fort repunt dels aliments frescos. Amb aquest afonament de set dècimes, l'IPC interanual encadena tres mesos de reculades.

A causa de la situació de confinament per l'epidèmia de la Covid-19, l'INE ha creat dos grups especials que recullen l'efecte en els preus dels béns i els serveis que s'han pogut continuar consumint, entre els quals destaca la pujada del 6,9% dels aliments frescos en taxa anual, tres punts superior a la registrada el mes anterior.

D'acord amb les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), sense tindre en compte els elements més volàtils de l'indicador, que són precisament l'energia i els aliments no elaborats, la inflació subjacent es manté en l'1,1%.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació “inèdita” en la producció de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a la seua adquisició o només ho estan a través del web. A això cal afegir que la recollida dels preus s'ha hagut de fer íntegrament per mètodes telemàtics. Així, per al càlcul de l'IPC del mes d'abril s'han hagut d'estimar el 30% dels preus.

També et pot interessar

stats