L'increment exponencial de contagis retarda les PCR i desborda el treball dels rastrejadors

Segons els professionals, ja no es pot assegurar el rastreig i "s'ha perdut totalment la traçabilitat".

Cues al centre de salut Just Ramírez de València
Cues al centre de salut Just Ramírez de València / À Punt NTC

La incidència acumulada passa la barrera del miler de casos per cada cent mil habitants i vora 10.000 persones més s'han contagiat les últimes hores a tota la Comunitat Valenciana. L'augment de contagis ha multiplicat per sis o set les proves PCR que s'han de realitzar, cosa que endarrereix el procés de cita i comunicació de resultats. Hi ha cues als centres de salut, que estan desbordats per la tercera onada, i segons els professionals, ja no es pot assegurar el rastreig.

L'increment desbordat de contagis té com a conseqüència que les proves PCR es fan amb retard i que se saturen els centres d'atenció primària. A més, el ritme de propagació del virus ha desbordat el treball dels rastrejadors, paper que assumeixen, en molts casos, els mateixos metges.

Sindicats i societats professionals sanitàries denuncien que els rastrejadors no donen l'abast, que no poden telefonar amb la celeritat que correspondria, perquè a més del ritme desfermat de propagació, en la major part de les ocasions aquest treball el fan des dels centres de salut, fins i tot, els mateixos metges. Mari Carmen Gallego, vicepresidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, explica a À Punt que els mateixos que fan la baixa dels pacients, són els que fan la PCR i els rastrejos. "Sí que es fan rastrejos, però la gent ja no sap qui l’ha contagiada, ja s'ha perdut totalment la traçabilitat", destaca.

També posen de manifest que s'han multiplicat les proves PCR les últimes setmanes, de 50 a 250 en alguns centres més grans, i que aquest fet genera cues, col·lapsa els centres i està originant endarreriments en cites i resultats. Federico Segura, metge d'atenció primària i delegat sindical del Sindicat Mèdic, ha indicat a À Punt que "el que abans eren 24 hores ara són 2 o 3 dies".

A la porta dels centres de salut, com el Just Ramírez de València, hi ha pacients que tenen cita amb el metge, els que acudeixen desesperats perquè ningú els agafa el telèfon o altres que venen a fer-se una PCR i han rebut la telefonada del rastrejador. Sanitat Universal ha demanat a l'atenció primària que es passen les consultes de presencials a telefòniques. Els professionals parlen ja de saturació i col·lapse de la primera línia de la sanitat pública.

També et pot interessar

stats