L'homenatge a les víctimes del coronavirus tindrà lloc el 16 de juliol amb una cerimònia oficial

La sessió de control ha tornat a estar marcada pel nivell de crispació i tensió entre l'executiu i l'oposició de PP i Vox.

El presdent del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
El presdent del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés / Ballesteros (Efe)

El 16 de juliol tindrà lloc la cerimònia d'estat en homenatge a les víctimes del coronavirus i als servidors públics que han lluitat contra la pandèmia, segons ha anunciat el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, en la sessió del control a l'executiu.

L'acte estarà presidit pel rei Felip VI i hi participaran representants de les institucions europeus, com ara el president del Consell de la Unió Europea, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Parlament Europeu, David Sassoli. També hi assistirà el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La sessió de control ha tornat a estar marcada pel nivell de crispació i tensió dels últims dies i no s'ha vist un acostament del PP cap al govern espanyol, després que aquest dimarts al Senat Sánchez i el portaveu popular, Javier Maroto, mostraren una certa voluntat d'arribar a acords. "Jo que pensava que venia a allargar la mà al govern per a arribar a acords i ens trobem amb el mateix de sempre", ha indicat Sánchez en resposta al líder del PP, Pablo Casado. El líder de l'executiu ha destacat que aquests tres mesos de pandèmia han evitat la destrucció de llocs de treball i gràcies al confinament "hem salvat 450.000 mil vides".

Per la seua banda, Casado ha acusat el president espanyol de criticar els jutges, "ocultar 16.000 víctimes i purgar els responsables policials que demanen més mascaretes". El president del PP ha sigut contundent i ha dit a Sánchez que no busque falsos culpables, perquè al seu parer, "l'únic responsable" és ell. "No entraré en cap de les provocacions que aboca; si vosté vol unitat, ací té el govern, si vol escàndol, ací té la ultradreta", ha sentenciat Sánchez en el torn de rèplica.

El president de Vox, Santiago Abascal, ha continuat en la línia de Casado i ha acusat Sánchez i el líder del Podem, Pablo Iglesias, de "portar la ruïna, el sectarisme i la divisió". Sánchez li ha respost que Espanya pot eixir més forta si es planteja una eixida a la crisi del coronavirus "amb unitat i justícia social, que és el que està fent aquest govern".

La sessió de control ha avançat amb la ja habitual esbroncada entre la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i la portaveu del PP en el Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, que ha canviat la pregunta registrada en l’orde del dia per a exigir al govern espanyol que aclarisca si convocarà al juliol “una altra taula de negociació amb els separatistes”. Calvo no ha respost la pregunta: “Quan jo li conteste i a vosté no li agrada, sent que s’ofén el parlament, és vosté el parlament. La vaig convidar a un café i vosté em va oferir un circ, jo els debats els tinc ací”, ha dit a la portaveu popular. En la rèplica Álvarez de Toledo ha ressaltat que “no estem davant una crisi constituent, estem davant una crisi ideològica del socialisme”.

García Egea, a Iglesias “En política no es demana perdó, es dimiteix”

Un altre cara a cara recurrent en cada sessió de control que s’ha celebrat durant la pandèmia és el del diputat del PP, Teodoro García Egea, amb el vicepresident segon del govern i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias. El popular li ha preguntat pel nombre d’espanyols han mort al país víctimes del coronavirus, i quina responsabilitat assumeix el govern, a més de recordar-li les paraules que un dia va pronunciar el Iglesias mateix: “En política no es demana perdó, es dimiteix”.

El vicepresident segon ha contestat que assumeix “tota la responsabilitat” i acusa al PP de no acceptar perdre i ser capaç “de qualsevol cosa per recuperar el poder que els pertany per dret diví”. A més, ha criticat la formació encapçalada per Pablo Casado “per aliar-se amb l’extrema dreta europea”, en contra dels interessos d’Espanya. “S’ha convertit vosté en l’escolà de Sánchez, però Moncloa bé que val una missa”, ha replicat el diputat popular a Iglesias.

Calviño afirma que ja comença la fase de recuperació

La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha respost a la pregunta del diputat de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, sobre les previsions econòmiques, i ha destacat que la fase de recuperació de l'economia "ja s'ha iniciat". Segons ha dit, la previsió del govern és que el PIB creixerà el 6,8% en 2021.

També ha eixit a col·lació en la sessió del control la crisi dins de la Guàrdia Civil pel cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos arran de la investigació judicial pel 8M. El diputat de Vox, Ignacio Gil Lázaro, ha acusat el ministre Fernando Grande-Marlaska de voler "liquidar els principis fundacionals de la Guàrdia Civil", dins de l'objectiu per a liquidar la constitució, abolir la monarquia i imposar un canvi de règim. El ministre li ha contestat a Gil Lázaro que ell “no és el portaveu de la Guàrdia Civil, sinó un diputat de Vox, d'un partit d'extrema dreta".

D'altra banda, el diputat de Ciutadans, Edmundo Bal, ha preguntat al govern si presentarà un pla adequat per a la tornada a les aules al setembre. La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha posat de relleu que la setmana passada el seu Ministeri va presentar un pla per a la tornada a les aules de manera presencial al setembre, que 15 de les 17 comunitats autònomes han secundat.

També et pot interessar

stats