L'executiu i els agents socials negocien la futura llei del treball a distància i la pròrroga dels ERTO

El govern espanyol, els sindicats i la patronal reprenen el diàleg social després de la parada estival.

Els ministres de Treball i Seguretat Social, Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, en la passada reunió amb els agents socials
Els ministres de Treball i Seguretat Social, Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, en la passada reunió amb els agents socials / Ministeri de Treball

El govern espanyol i els agents socials reprenen el diàleg social després de la parada estival. Ho fan per a abordar dos temes urgents: la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més allà del 30 de setembre i la regulació legal del teletreball.

La futura llei del treball a distància capitalitzarà aquesta primera reunió dels representants de l'executiu, les organitzacions sindicals i la patronal.

El nou esborrany de l'avantprojecte incorpora algunes novetats, com el fet d'excloure de la regulació del treball a distància el personal laboral de les administracions públiques, el qual es regirà per la seua normativa específica.

A més, el text aclareix els límits a la capacitat de les empreses per a supervisar el treball a distància del seu personal a fi que respecte la seua "dignitat" i que tinga en compte la capacitat real dels treballadors amb discapacitat per a complir les seues obligacions i deures.

L'avantprojecte de llei de treball a distància, que té com a marc l'acord europeu sobre teletreball, serà aplicable a les relacions laborals que es desenvolupen a distància amb caràcter regular, entenent-se per regular quan, en un termini de referència de tres mesos, un mínim del 20% de la jornada o el percentatge proporcional de la duració del contracte, es preste sota aquesta modalitat. Aquest percentatge és un dels punts de conflicte entre sindicats i empresaris.

Divendres, ERTO i mesures de conciliació

Els interlocutors socials i l'executiu tornaran a veure's les cares divendres, dia 4, a Palma, per a negociar la pròrroga dels ERTO, sobre la qual no s'espera que es tanque cap acord immediat, segons ha avançat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Actualment, hi ha vora 700.000 treballadors en aquesta situació.

En la reunió del dia 4 també està previst abordar la pròrroga del pla Emcuida, el qual expira el 22 de setembre i que el govern dona per fet que es prorrogarà. Aquest pla permet als treballadors adaptar o reduir la seua jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec (fins a segon grau) i que fa possible una reducció del 100% de la jornada (en aquest cas sense sou), sense que puguen ser sancionats o acomiadats per això.

També et pot interessar