L’epidèmia s’accelera progressivament a la Comunitat Valenciana a més velocitat que a Espanya

Des de principis de desembre la diferència de la incidència acumulada als dos territoris creix dia a dia i ja està en 455 punts.

Un home passeja a la platja de Llevant de Benidorm (Marina Baixa)
Un home passeja a la platja de Llevant de Benidorm (Marina Baixa) / Manuel Lorenzo (EFE)

La progressió de la tercera onada de coronavirus s’estén per tota la Península a un ritme no vist des de l’esclat de la pandèmia, fet que està portant la majoria de governs a adoptar mesures cada vegada més restrictives.

Amb una incidència acumulada (IA) de 1.484 casos per cada 100.000 habitants, Portugal és ara mateix el país europeu en pitjor situació. Espanya ocupa el tercer lloc (per darrere de Txèquia), amb una IA de 885.

En aquests tres països, a més, les xifres segueixen pujant dia a dia, a diferència del que passa al Regne Unit, el quart país europeu en la llista, on la incidència de la Covid va començar a baixar la setmana passada, 15 dies després de decretar el confinament total de la població.

Dins d’Espanya, la tendència també és a l’alça a totes les comunitats autònomes, amb una propagació que a la Comunitat Valenciana està fora de control i amenaça seriosament de col·lapsar el sistema sanitari un mes després de l’inici de les festes de Nadal.

Canvi de tendència al desembre

La corba valenciana de contagis s’havia mantingut per sota de la mitjana espanyola des de l’inici de la pandèmia, però a partir a principis de desembre la tendència va canviar completament.

Des d’aleshores, la incidència acumulada del País Valencià en 14 dies està per damunt de la mitjana espanyola. Però és que, a més, aquesta diferència no para de créixer diàriament, i ara ja és de 455 punts. En aquests moments la taxa valenciana és un 51% més gran que l’espanyola. Tot això vol dir que l’epidèmia s’està accelerant progressivament ací a més velocitat que al conjunt de l’Estat.

Amb 1.340 contagis per cada 100.000 habitants, som la quarta comunitat autònoma amb pitjor IA, per darrere d’Extremadura, Múrcia, i Castella i Lleó. Aquesta taxa està creixent 95 punts cada dia de mitjana.

En cas de mantindre’s la tendència, abans que acabe la setmana superarem Portugal, on a finals de mes decidiran si mantenen o revisen el confinament general de la població, decretat el 15 de gener. Les perspectives no són optimistes. La setmana ha començat al País Valencià pitjor que com va acabar l’anterior: amb més de 7.700 contagis i 82 morts diàries de mitjana.

També et pot interessar

stats