L'eixida a passejar i fer esport serà per franges horàries des de dissabte

Aquest dijous també es publicarà una ordre que regularà l’activitat als horts privats.

Imatge de portada: Una persona corre vora mar (Efe).

El govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per a ordenar les eixides de la ciutadania a partir de dissabte per a evitar contagis durant aquest nou pas per a alleujar el confinament. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que els detalls d’aquestes condicions es coneixeran aquest dijous de vesprada, quan es farà pública l’ordre que regularà les circumstàncies en les quals es podrà eixir a passejar o fer esport a partir del cap de setmana.

També aquest dijous està previst que entre en vigor una ordre que permeta determinades activitats en els horts privats. El ministre ha advertit de que cal ser molt prudent en una situació sense precedents, i espera que les mesures de alleugeriment no perjudiquen la bona evolució de la pandèmia: l’últim balanç deixa la xifra diària de morts més baixa en 40 dies (268).

Illa ha explicat davant la Comissió de Sanitat del Congrés alguns aspectes del pla de tornada a la normalitat que ha anunciat el govern d’Espanya. Una etapa de transició, ha dit, que serà asimètrica, gradual i flexible. El ministre ha aprofitat per llançar un missatge d’unitat: “Hem de ser capaços d’emprendre aquest camí amb responsabilitat, lleialtat i col·laboració màxima”, ha defensat. Durant la intervenció també ha enviat un missatge a la ciutadania, a qui ha recordat que la realitat ha canviat i que la responsabilitat individual és ara més important que mai.

Més proves, però no més confirmats

Entre les dades que ha oferit, Illa ha defensat que l’“important increment” en el nombre de proves diagnòstiques de Covid-19 realitzades a Espanya durant les últimes setmanes no ha produït un augment de casos confirmats, sinó que “de fet, s’ha mantingut l’evolució descendent”.

Comença la fabricació a gran escala de mascaretes

El ministre de Sanitat ha mencionat també que si fa un mes es rebien quatre milions de mascarets a la setmana de mitjana, en l’última han arribat 10 avions amb més de 28 milions de mascaretes, entre altre material sanitari.

A més ha detallat que des del passat 10 de març, per compres i donacions, Sanitat ha aportat 60 milions de mascaretes que s’han distribuït a les comunitats autònomes més de 27 milions de guants, 348.000 solucions hidroalcohòliques, o 3.121.000 test ràpids, dels quals 2,4 milions s’han transferit a les autonomies. Illa ha afegit que les màquines de fabricació massiva que va comprar la Corporació Mondragón ja estan funcionant i que aquesta setmana ha arrancat la fabricació de 10 milions de mascaretes mensuals.

També et pot interessar

stats