L'economia espanyola s'afona un 18,5% durant el segon trimestre de l'any

L'informe de l'INE reflecteix el fort impacte del confinament en l'economia

L'economia espanyola s'afona un 18,5% durant el segon trimestre de l'any
L'economia espanyola s'afona un 18,5% durant el segon trimestre de l'any

El confinament va colpejar amb contundència l'economia espanyola. Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del segon trimestre fetes públiques aquest matí indiquen que el PIB espanyol es va desplomar un 18,5% entre abril i juny. La variació interanual dona una imatge més clara del fort impacte dels mesos més durs de l'estat d'alarma, amb una caiguda del PIB del 22,1%. La dada situa l'economia espanyola en recessió tècnica perquè és el segon trimestre de caiguda del PIB.

Durant el primer trimestre, l'economia espanyola va retrocedir un 5,2%. Les dades del segon tram de l'any mostren com aquesta evolució negativa s'ha intensificat degut al confinament i a les restriccions de treball i moviment establides entre abril i juny per a frenar l'evolució de la Covid-19.

Aquesta evolució del PIB és conseqüència de l'afonament del consum de les llars (21,2%), de la caiguda de la inversió empresarial en béns d'equip (25,8%) i de les exportacions (33,5%), en un context de paralització de l'activitat i tancament de fronteres, mentre que la despesa de les administracions públiques va créixer el 0,4%.

És la tercera vegada en el segle XXI en què l'economia espanyola afronta una recessió: durant la crisi de 2008 hi va entrar en dues ocasions, la primera vegada en el quart trimestre de 2008 (de la qual va eixir en el segon trimestre de 2009) i la segona en el segon trimestre de 2011. Aquesta segona recessió va durar més temps, fins al quart trimestre de 2013.

També et pot interessar

stats