L'economia espanyola registra un afonament històric del 5,2% per l'impacte de la Covid-19

Les dades de l'INE del primer trimestre de l'any reflecteixen la caiguda del consum familiar, la inversió privada i les importacions i exportacions.

VÍDEO | L'economia espanyola registra un afonament històric del 5,2% per l'impacte de la Covid-19

Les primeres dades del producte interior brut (PIB) espanyol confirmen el fort impacte que la crisi derivada de la Covid-19 tindrà en l'economia. Durant el primer trimestre d'enguany, el PIB espanyol s'ha desplomat un 5,2% en comparació amb els tres mesos anteriors, segons les dades facilitades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És una caiguda sense precedents en la sèrie històrica de l'INE, que comença en 1970. Fins ara, la caiguda trimestral més gran va produir-se durant la crisi financera del 2009, quan en el primer trimestre de l'any l'economia es va contraure un 2,6%.

L'afonament del PIB entre gener i març evidència l'inici de l'impacte econòmic del coronavirus, que va fer que Espanya decretara l'estat d'alarma des del 14 de març. La pandèmia ha obligat a revisar a la baixa les previsions econòmiques de les principals economies del món. El Banc d'Espanya estima per al país una caiguda del PIB per a enguany d'entre el 6,6% i el 14,6%. I Brussel·les estima que en conjunt, l'eurozona patirà una contracció del PIB que se situarà entre el 5% i el 10%.

Les dades del INE atribueixen aquesta dada a la caiguda del consum a les llars (7,5%), de la inversió empresarial (3,5%) i a l'habitatge (9,6%), així com a l'afosament de les exportacions i de les importacions (amb una caiguda en els dos casos del 8,4%). Per contra, la despesa de les administracions creix en el trimestre anterior un 3,6%, 1,2 punts més que durant els tres mesos previs.

També et pot interessar

stats