L’automòbil, el sector valencià més castigat per la caiguda de les exportacions

Les vendes a l’exterior de productes agroalimentaris i químics aguantaran millor el canvi d’escenari causat per la Covid-19.

Operaris en la cadena de muntatge de la factoria Ford d'Almussafes en una imatge d'arxiu
Operaris en la cadena de muntatge de la factoria Ford d'Almussafes en una imatge d'arxiu

El sector de l'automòbil serà el més afectat a la Comunitat Valenciana per la caiguda de les exportacions a conseqüència de la crisi sanitària, tant per la paralització de la demanda com pel tancament de les fàbriques. Per la seua banda, l'agroalimentari, que és un sector essencial, registrarà una afectació menor en les vendes a l'exterior, segons un informe de la Cambra de Comerç de València.

Aquests són dos dels principals sectors exportadors de la Comunitat Valenciana. L’automòbil és el responsable del 37% de les vendes a l’estranger, i l’agroalimentació del 21%.

L’estudi pronostica que les exportacions de la Comunitat Valenciana experimentaran entre març i maig "una significativa caiguda" si es pren com a referència la Xina, que durant els mesos de gener i febrer va reduir les exportacions un 16% pel tancament de les fàbriques i dels ports, principalment.

Entre els sectors més perjudicats hi ha el dels productes semimanufacturats i el de les matèries primeres (10% de les exportacions), per la combinació de dos factors negatius: la recuperació de l'activitat productiva a la Xina i la caiguda de l'activitat productiva a Espanya, pel cessament de l’activitat no essencial.

També patiran les indústries tradicionals valencianes (confecció, calçat, moble i joguets) per la caiguda de la demanda externa, sobretot en els mercats europeus i, a mitjà termini, en el nord-americà. Els experts confien que mercats en creixement com el nord d'Àfrica (Egipte i el Marroc), i els països de l'Orient Mitjà compensen part del descens dels mercats més tradicionals.

Oportunitat per a la indústria química

Per contra, la indústria química (6% de les exportacions) en pot eixir beneficiada en aquesta primera meitat de l'any per la major demanda a nivell internacional de productes químics i farmacèutics a causa de l'expansió del coronavirus. Tampoc s’espera un descens considerable en el sector de la maquinària i dels béns d'equip (15% de les exportacions valencianes).

A l’espera de veure l’afectació real de la Covid-19 en els diferents països, els experts responsables de l’informe confien que les mesures de prevenció siguen menys restrictives a la UE que les que s’han hagut d’adoptar a Espanya i a Itàlia, la qual cosa permetria garantir un alt percentatge del cicle habitual de comerç cap a Europa, la destinació del 48% de les exportacions.

L’informe preveu la recuperació gradual de les exportacions cap a la Xina per al segon trimestre de l'any, així com el manteniment de les vendes a Turquia, ara un proveïdor alternatiu, i la incorporació de mercats emergents.

També et pot interessar

stats