L'anàlisi de mobilitat conclou a la Comunitat Valenciana que el confinament s'ha seguit massivament

És una estimació epidemiològica indica que aquestes mesures han evitat 8.000 defuncions

Imatge d'un carrer de la ciutat de València en ple confinament
Imatge d'un carrer de la ciutat de València en ple confinament / Efe

L'anàlisi de la mobilitat efectuat a partir de la xarxa de telefonia mòbil indica que els valencians i valencianes han seguit de manera massiva. Les dades s'ha obtingut amb la col·laboració de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb informació anònima i agregada. La mostra indica que el 89% no s'ha mogut del seu entorn residencial i ha limitat els moviments a zones pròximes. En municipis com Dénia o Benicarló aquest percentatge s'ha situat en un 96%.

El projecte, coordinat per l'alta comissionada de la Generalitat, Núria Oliver, té previst continuar analitzant les dades de mobilitat dels abonats de les línies de telefonia mòbil per a seguir l'evolució de la pandèmia en les següents setmanes de confinament i en el procés de desescalada de les mesures de restricció del moviment per a avaluar-ne l'eficàcia i l'impacte que tenen en la salut de la ciutadania.

S'han evitat unes 8.000 morts

Les mesures de confinament han evitat al voltant de 7.900 morts a la Comunitat Valenciana fins al 6 d'abril, segons una estimació epidemiològica ajustada als canvis de mobilitat, en el marc d'una iniciativa basada en l'ús de tècniques d'intel·ligència artificial.

L’estimació s'ha aconseguit mitjançant un model epidemiològic obtingut per un equip d'experts voluntaris de la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d'Alacant, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la fundació pública d'investigació sanitària Fisabio.

El model epidemiològic estima en més de 8.500 els morts pel virus si no s'haguera adoptat cap indicació per a restringir la mobilitat fins dilluns passat, quan es van registrar oficialment 637 morts des de l'inici de la pandèmia a la Comunitat. A més, reflecteix que, en cas d'haver-se aplicat únicament mesures de distanciament social, els morts haurien sigut al voltant de 4.500, set vegades més que els registrats.

El model també mostra que, en cas d'aplicar-se les taxes actuals d'hospitalització (del 26% dels afectats), si els valencians i valencianes no hagueren seguit les mesures de contenció, s'haurien registrat més de 25.000 ingressos, dels quals 5.000 haurien sigut a les UCI.

També et pot interessar

stats