L’amistat per carta de dues xiquetes durant el confinament, Premi Escalante de teatre infantil

La dramaturga castellonenca Àfrica Hurtado crea una obra que explora les rutines dels menuts en aquest període.

Una xiqueta escriu una carta, en una imatge d'arxiu
Una xiqueta escriu una carta, en una imatge d'arxiu

L’amistat epistolar que entaulen dues xiquetes de huit anys durant el confinament s’emporta el Premi Escalante 2020 de teatre infantil. La dramaturga castellonenca Àfrica Hurtado recull en l’obra “Abril a casa” algunes de les situacions que van experimentar els menors en el confinament, com ara els conflictes familiars o la rutina creativa d’una xiqueta. Ho fa a través d’un text “acurat, senzill i emotiu sobre la realitat de la pandèmia per a xiquetes i xiquets i les seues conseqüències”, segons han destacat des de la Diputació de València, entitat que atorga el premi.

"Tenia curiositat per saber com seria la percepció dels xiquets i xiquetes sobre el que estava ocorrent, quina seria la seua rutina sense anar al col·legi ni al parc, ni veure o jugar amb els amics i estar tot el dia a casa", ha explicat Àfrica Hurtado en conéixer la concessió del premi.

Per aquesta raó, Abril és una de les protagonistes de l’obra. "Abril es veu obligada a estar tancada a casa durant tot el mes d'abril. Un dia que està avorrida mirant per la finestra de la cuina s'adona que una nova família s'ha mudat al pis d’enfront i que un dels seus membres és una xiqueta de la seua mateixa edat a la qual decidirà escriure-li una carta amb què s'iniciarà una amistat".

Inspirada en l’aranya Matilda i el seu fill

Encara que la història creada per la dramaturga castellonenca és fictícia, està inspirada no sols per la realitat que va viure Espanya durant diversos mesos de 2020, sinó també per la seua pròpia experiència com a mare. Amb el seu fill Teo, de quatre anys, va viure de prop la “il·lusió, quasi obsessió” per la correspondència quan fa un any van descobrir una aranya al sostre del saló, a la qual van batejar com a Matilda.

“Quan vam pintar la casa, la vam haver de deixar en un arbre i vam començar a escriure-li a Teo cartes firmades per ella, explicant-li que estava donant la volta al món". Les cartes de Matilda, segons assegura la nova guanyadora del Premi Escalante, van fer que el seu fill estiguera pendent del correu, il·lusionat per descobrir les noves gestes de l’aranya Matilda. L’experiència va servir de germen per a Abril a casa.

El guardó es consolida

Amb la cinquena edició del Premi Escalante, dotat amb 5.000 euros i que publicarà l’editorial Bromera, es consolida un dels escassos certàmens teatrals per al públic infantil del nostre territori. De fet, l’edició d’enguany, amb una dotzena de treballs presentats, ha sigut la que més interés ha despertat entre els dramaturgs, com apuntava la delegada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello.

En aquest sentit, Àfrica Hurtado apuntava a la necessitat de mantindre convocatòries com la de l’Escalante: "És un premi molt important i necessari, ja que no hi ha molts reconeixements que donen suport a la dramatúrgia infantil”, apuntava la dramaturga, també autora de obres com La memoria de los chimpancés, París, Elegiste tener perro, Mientras ellos todavía respiraban aire puro o A la de tres.

També et pot interessar

stats