L'Agència Europea del Medicament avança al 6 de gener l'avaluació de la vacuna de Moderna

La decisió anticipa sis dies el seu dictamen i l'autorització de la Comissió Europea.

Una xeringa amb el nom comercial de Moderna desdibuixat en el fons
Una xeringa amb el nom comercial de Moderna desdibuixat en el fons / Reuters

La Comissió Europea té previst aprovar el fàrmac de Pfizer dos dies després de l'autorització l'Agència Europea del Medicament.

Ha avançat al 6 de gener la reunió que havia programat per al 12 de gener per a avaluar el candidat a vacuna contra la Covid-19 de la companyia Moderna. En cas de dictamen favorable dels experts, el fàrmac serà aprovat per la Comissió Europea per a ser distribuït els dies següents entre la població.

L’acurtament del terminis d'avaluació amb Moderna és similar al que s'ha fet amb la vacuna de Pfizer i BioNTech. L’agència ha avançat l'examen al 21 de desembre i s'espera que dos dies més tard siga aprovada per la Comissió, que ha accelerat una burocràcia que habitualment necessita 67 dies.

La Comissió ha establit el dia 27 per a arrancar la campanya de vacunació al conjunt de la Unió Europea. Un calendari que la Comunitat Valenciana està preparada per a complir, segons ha confirmat el president de la Generalitat. Per a aquesta data Sanitat Universal espera tindre les primeres 200.000 dosis de la vacuna de Pfizer.

Si s'aplica el mateix procés amb Moderna, la vacuna s'aprovaria el 8 de gener i podria incorporar-se des de llavors a la campanya i començar a distribuir-se entre la població europea.

L'avantatge logístic de Moderna

Les vacunes de Pfizer i Moderna han assegurat una eficàcia de vora el 95% en els assajos clínics i comparteixen la tecnologia d'ARN missatger per a forçar l'organisme a generar els anticossos contra el coronavirus.

Totes dues vacunes requereixen dues dosis, que s'apliquen amb 28 dies de diferència en el cas de Moderna, i de 21 en el de Pfizer. Tanmateix, la de de Moderna ofereix avantatges logístics respecte de la de Pfizer. Mentre que la segona necessita congeladors especials per a garantir els -60 i -80 graus que demana per a conservar-se, la de Moderna en requereix només -20, la temperatura que pot proporcionar un congelador domèstic. El fàrmac de Pfizer aguanta cinc dies fora del congelador, un termini que el de Moderna amplia a trenta.

També et pot interessar