La justícia avala el decret de Torra amb restriccions a Lleida i sis municipis més del Segrià, excepte Massalcoreig

Per contra, s’oposa a prohibir les reunions de més de deu persones en tres barris de l’Hospitalet de Llobregat per considerar “desproporcionada” la mesura.

Dos joves amb mascareta, en la terrassa d'un bar a Lleida
Dos joves amb mascareta, en la terrassa d'un bar a Lleida / Ramón Gabriel (Efe)

El jutjat d’instrucció número 2 de Lleida ha ratificat la matinada d’aquest dimecres les mesures extraordinàries de caràcter urgent que ha acordat el govern català sobre la protecció de la salut pública per la Covid-19 en l’àrea de Lleida ciutat i sis municipis més de la comarca del Segrià, inclosa la prohibició de les reunions de més de deu persones. Tot i això, hi ha matisos perquè el magistrat Ramon Salada Virgili, en funcions de guàrdia, exclou de les restriccions la localitat de Massalcoreig.

El tribunal autoritza les mesures a la zona durant un termini de quinze dies, que es pot prorrogar, i demana a la Generalitat de Catalunya que informe setmanalment sobre l’evolució de la pandèmia i sobre les propostes de correcció de les restriccions acordades, si escau.

El govern encapçalat per Quim Torra va aprovar a última hora de dilluns un decret llei per a imposar mesures restrictives a la ciutat de Lleida i set municipis del Segrià. Aquest moviment es va fer com a resposta a una altra resolució dictada per una jutgessa de Lleida, que no va validar una orde del Departament de Salut per a confinar als domicilis vora 150.000 persones d’aquests municipis del Segrià, focus d’un dels brots de Covid-19 que més preocupen les autoritats sanitàries. En les últimes hores, la zona ha registrat 197 positius més.

A falta de conéixer les mesures concretes, que s’han de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha explicat que no es tracta d’un confinament domiciliari estricte: “Sí que estem demanant a la gent d’aquests municipis que siguen corresponsables amb la decisió i no isquen si no és estrictament necessari”.

Restriccions a l’Hospitalet de Llobregat

D’altra banda, un altre jutjat de Barcelona ha donat llum verda a les mesures de mobilitat anunciades per la Generalitat catalana en diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat amb l’objectiu de fer front a l’augment de casos de Covid-19 (300 contagis actius), però amb matisos. Així, exclou de l’aval la prohibició de reunions en els àmbits públics o privats que siguen superiors a deu persones per considerar-la “desproporcionada”. En canvi, sí que dona suport a les recomanacions ꟷi no obligacionsꟷ que ha llançat al veïnat d’aquestes zones l’executiu català de quedar-se a casa i eixir només per a l’estrictament necessari.

Aval del govern espanyol

Més enllà de l’aval judicial, les mesures dictades per la Generalitat de Catalunya han aconseguit també l’aval polític. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar aquest dimarts que no creu que el decret llei aprovat per l’executiu de Torra per a imposar restriccions a l’activitat o al desplaçament de persones envaïsca competències estatals. Davant dels rebrots, va dir, “la prioritat és controlar-los i reduir la incidència del virus”.

També et pot interessar