Juan Carlos Cuestas: "La crisi de la Covid-19 impulsarà la digitalització de l'economia"

El professor d'Economia de la Universitat Jaume I, també apunta que a Espanya, la recessió serà llarga per la dependència del turisme.

Juan Carlos Cuestas: "La crisi de la Covid-19 impulsarà la digitalització de l'economia"
Juan Carlos Cuestas: "La crisi de la Covid-19 impulsarà la digitalització de l'economia"

El professor d'Economia de la Universitat Jaume I i investigador de l'Institut d'Economia Internacional, Juan Carlos Cuestas Olivares, ha explicat a les Notícies del Cap de Setmana de la ràdio d'À Punt que la crisi econòmica derivada de la Covid-19 podria suposar el salt a la digitalització de l'economia a Espanya. Aquest impuls es traduirà "no només en més empreses digitals, sinó també per la simplificació de processos burocràtics d'empreses i institucions gràcies a les TIC".

Cuestas Olivares ha explicat que a Espanya i al conjunt d'Europa s'està per darrere respecte als Estats Units o els països d'Àsia, cosa que està fent que els inversors aprofiten les noves oportunitats de negoci.

L'economista explica així l'increment de les accions en borsa del gegant de compres per internet, Amazon, que en les últimes setmanes de la pandèmia ha incrementat un 40% en els mercats. "La reacció d'Amazon en les borses s'explica per una correcció de la davallada inicial al mes de març, però els mercats han començat a recuperar-se lentament. El comerç electrònic està guanyant pes perquè és l'únic mercat que està obert", afirma l'economista.

Una crisi llarga

En opinió de l'expert, estem a les portes d'una crisi inusual que comportarà una recessió inusual. "Potser serà la crisi més complexa des de la Segona Guerra Mundial amb tres tipus de pertorbacions: la primera, la manca d'oferta per no poder produir; la segona, la manca de demanda per no poder comprar i, per últim, les expectatives sobre el futur que afectaran les decisions econòmiques de hui", afirma l'economista.

"La renda real caurà i la desocupació s'incrementarà. Serà una crisi llarga perquè l'economia espanyola està molt exposada als mercats exteriors per la dependència del sector turístic. A més, el 90% de l'entramat empresarial està compost per xicotetes empreses amb pocs treballadors. Empreses molt més vulnerables a les crisis", explica Cuestas Olivares.

Unitat dins de la Unió Europea

L'economista considera que la millor recepta per a eixir com més prompte millor de la crisi serà la unió i la solidaritat dels estats membres de la Unió Europea. "Veig amb decepció la lentitud amb què Europa està prenent decisions per a posar en marxa polítiques econòmiques quan en aquest moment s'hauria de mostrar unitat", afirma i afig que el camí és una política monetària expansiva, amb la injecció de liquiditat del sistema amb la compra d'actius.

També et pot interessar

stats